Москов обеща увеличениe на заплатите на лекари и сестри

Няма напрежение в общинските болници

Снимка: Matthew Busch/Bloomberg Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Сериозни инвестиции в апаратура и специална методика за по-високи заплати в спешните отделения планира Министерството на здравеопазването. По този начин държавата гарантира на медицинския персонал в този сектор нови трудови доходи, заяви във Велико Търново здравният министър Петър Москов, предава Investor.bg.

"Извън това, което получават по щат, лекарите ще взимат на месец 1 500 лв., а сестрите 900 лв. Това е тежка и непривлекателна работа и трябва да има икономическа причина да останат в спешното. Това е възможно не заради един или друг министър, а заради комплексната политика на правителството. Държавата гарантира, че ще се получават тези средства", посочи здравният министър. 

По повод протестите на общопрактикуващите лекари Москов коментира, че проблемите не са били туширани, но са срещнали разбиране.

"Този диалог продължава да бъде на дневен ред. Изразявам съжаление, че исканията на общопрактикуващите лекари, свързани с това да имат възможността по добре и пълноценно да обгрижват болните си, от първия момент с Лекарския съюз не бяха предмет на действие, но това е поука, която всички ние си извлякохме", каза министърът. И допълни, че изтъкнатият от медиците проблем с бумащината не е толкова страшен. По негови думи средното количество знаци попълнени на компютър при консултации и прегледи е 180 знака.

"Няма напрежение в общинските болници, защото с асоциацията на общините много дълго и конкретно изговаряхме всеки детайл. Методиката на отдалечените и труднодостъпни болници е в ход", посочи Петър Москов.

Той заяви, че не дели болниците по форма на собственост, а на такива, които лекуват пълноценно, и други, които инвестират едни пари с цел бизнес.

"Болниците с големи структури нямат отношение към протести. Ако някой е направил в къщата на баба си нещо, което нарича болница, кръстил го е асоциация и е много шумен по този повод, това е негов проблем. Време е лекарите да се разделим от търговците. За лекарите трябва добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара", категоричен бе той.

Д-р Петър Москов пристигна във Велико Търново, за да присъства на откриването на обновените отделения по неонатология и по акушеро-гинекология на областната болница.

Реконструкцията е извършена с 400 хил. лв., отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Последни новини
Още от Новини