Китай променя градското планиране

Кевин Хамлин, Bloomberg News

Жилищни квартали в Пекин, Китай, 18/1/2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Жилищни квартали в Пекин, Китай, 18/1/2016. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Китай смята да реорганизира системата на градоустройство, съобщиха китайските медии през февруари 2016. Страната ще отвори жилищните комплекси и ще прокара улици и пътища през градините и парковете им, увеличавайки гъстотата на жилищно строителство, за да намали продължителността на пътуване до работа и на пазар и за да предостави възможност за настаняване на милионите хора, които се местят към големите градове всяка година.

Новият план

В доклада, представен от премиера на Китай Ли Къциян в средата на март се твърди, че страната ще постави хората в центъра на урбанизацията.

Новият план предвижда използване на градския транспорт и публични услуги, както и изграждане на офиси в близост, за по-ефективни градове и намаляване на трафика и замърсяването на въздуха.

Около 80-90% от жилищата в затворените комплекси обаче са собственост на семейства, които са платили скъпо, за да имат лично пространство.

Китайското правителство може би влиза в сблъсък с растящата си средна класа.

И не само средната класа е недоволна. Около половината от доходите на местните власти в Китай идват от продажба на земя. Силни държавни структури като армията и Министерството на финансите също държат големи комплекси, в които живеят техните служители.

Същевременно градовете растат бързо, строителите вдигат блоковете за по-кратки срокове и все по-далеч от центъра, често без никакви услуги като ресторанти, магазини или училища в квартала. Много жители имат нужда от коли, за да заведат децата на училище или да пазаруват и ходят на работа.

 

Коментар на Кевин Хамлин от Bloomberg в предаването "Trending Business" с Ришаат Саламат на 12 април 2016.

 

 

Каква е идеята зад предложението на правителството?

Китай строи градове по съветски модел - много неефективни огромни, затворени жилищни комплекси, заобиколени от многолентови пътища.        

Често тези жилищни комплекси са без никакви услуги като ресторанти и магазини, училища, болници. Това принуждава обитателите им да търсят всичко навън.

Увеличават се задръстванията и замърсяването.

Сега правителството реши, че трябва да се насочи към друг модел на урбанизация, базиран на гъстонаселени градове с тесни улици и всички удобства и услуги в близост.

Повечето градостроители смятат, че това е пътят за Китай. Планът е за 100-хилядните и по-големите градове до 2020.

 

Очевидно това ще създаде доста тревоги. Как хората реагират?

Жителите на градовете са ядосани и изливат гнева си в социалните медии.

Има е объркване, защото не разбират как така жилищните комплекси няма да са в центъра на план като този.

Няма информация от страна на правителството как ще се изпълни планът. Това създава доста несигурност.

 

Как ще свърши всичко това? Кой ще примигне пръв? Сигурно гражданите.

Да. Трудно е, защото Китай има нужда от по-ефективни градове. Премиерът Ли Къциян иска да строи по-ефективни градове.

Той дори поръча доклад от Световната банка за урбанизацията. Резултатът бе препоръка, която е почти същата като тази, която направи и Държавният съвет.

Същевременно гражданите - съвсем разбираемо - силно се противопоставят на плана.

Създава се ситуация, в която може да се появи напрежение.

 

Последни новини
Още от Новини