Данните в Китай: вижда ли се светлина в края на тунела?

Политиката на Фед е от ключово значение за азиатските валути

Банкноти от 100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Банкноти от 100 юана. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Стивън Сейуел, ръководител чуждестранна валута в BNP Paribas, коментира пред Bloomberg последните данни за инфлацията в САЩ и очакванията си за валутите на развиващите се пазари.

Манъс Крани, Bloomberg: Ако погледнем данните за китайската икономика, те не изглеждат зле. Първи ръст на производствените цени от 2013. Вижда ли се светлина в края на тунела или това е моментна картина?

Стивън Сейуел, ръководител чуждестранна валута в BNP Paribas: Определено има подобрение и трябва да се фокусираме върху него. Но ключовият въпрос е устойчивостта – дали тенденцията ще продължи. Очевидно китайските власти опитват да стимулират икономиката, те искат да достигнат таргета си от 6-7% растеж. Така че всичко, подкрепящо този растеж, може да се счита за положително, но все още не сме убедени дали наблюдаваме стабилна тенденция.

Манъс Крани, Bloomberg: Погледнах индекса CFETS RMB тази сутрин. Нека видим една графика. Това е първият път от въвеждането на кошницата валути, когато юанът достига ниво от под 98. Това поставя въпроса дали лекото подобряване на стабилността и движението нагоре при част от инфлационните данни създава възможност за настройване на кошницата, защото всички са силно фокусирани върху офшорния юан?

Стивън Сейуел, ръководител чуждестранна валута в BNP Paribas: Според мен все още има сериозен фокус върху двойката долар-юан. Спомнете си, че голямата промяна с валутата миналата година беше водена от факта, че доларът се повиши силно. Доларът беше доста по-скъп спрямо азиатските валути. Сега това се промени с решенията на Фед и вече не виждаме толкова силен долар. Това дава известно време до провеждане на политика. Докато доларът не започне да се повишава отново, особено по отношение на азиатските валути, едва ли ще видим значителна промяна в политиката на китайските власти.

Манъс Крани, Bloomberg: Другата тема от тази сутрин - развиващите се пазари, където отчитайки стабилността на юана, повишаващата се йена, политиката на Фед, хората се насочват към индонезиийската рупия, тайландския бат. Корейският вон се изстреля нагоре, малайзийският рингит също. Има дебат, че след най-силното тримесечие от 2010, ще видим цялостен ефект на разпространението като един нов тласък за валутите на развиващите се пазари. Както споменахте, всичко зависи от решенията на Фед. Можем ли да сме бичи настроени към развиващите се пазари?

Стивън Сейуел, ръководител чуждестранна валута в BNP Paribas: Смятам, че така ще бъде в краткосрочен план. Азиатските валути се засилиха срещу долара. Но както посочихте, ключови тук са очакванията, че Фед няма да прибегне до агресивно затягане на политиката. Това вероятно няма да доведе до устойчиво състояние на развиващите се пазари.

Манъс Крани, Bloomberg: Нека поговорим по-специално за валутите на десетте основни развиващи се страни. Техните икономики, тоест БВП се очаква да нарасне с около 4%. Предполагам тази прогноза е обвързана и с цените на петрола. Но очакванията са БВП на тези държави да нарасне с около 4%. Това е доста добро ниво.

Стивън Сейуел, ръководител чуждестранна валута в BNP Paribas: Да, това определено помага, но бих обърнал внимание и на реакцията на централните банки на тези развиващи се страни. Вижте например корейския вон – той е по-скъп спрямо долара. Какво ще направи централната банка на Корея? Тя няма да е много доволна от това и ще започне да се намесва и да използва средствата на паричната политика, за да спре повишаването на вона. 

 

Последни новини
Още от Пазари