Moody’s понижи кредитния рейтинг на три петролни компании

Международната рейтингова агенция понижи с две стъпки оценката на Total SA и с едно ниво на Chevron Corp и Royal Dutch Shell

Снимка: Tim Johnson/Bloomberg News Снимка: Tim Johnson/Bloomberg News

Moody’s понижи кредитния рейтинг на три от най-големи енергийни компании в света, базирайки се на очакването, че цените на петрола ще останат ниски още дълго време, съобщава Bloomberg.

Международната рейтингова агенция понижи кредитния рейтинг на Chevron Corp. и Royal Dutch Shell с едно ниво от Аа1 до Аа2, и с две стъпки рейтинга на Total SА от Аа1 до Аа3. Chervon се очаква да генерира отрицателни парични потоци на фона на растящото ниво на дълг поне през следващите две години, докато задлъжнялостта на Shell ще нарасне след придобиването на BG Group, посочват от Moody’s. Цените на петрола се очаква да останат ниски през тази и следващата година, като ще продължат да оказват натиск върху парични потоци от оперативна дейност и кредитните показатели на Total.

Кредитният рейтинг на петролните компании беше намален, след като сривът в цените на черното злато доведе до намаляване на паричните потоци и по-трудно обслужване на дълговете. Цените в Ню Йорк са надолу с повече от 60% спрямо пика през средата на 2014.

Действията на Moody’s са в унисон с очакванията й, че цените на петрола в глобален мащаб ще останат ниски в средносрочен план. Светът е „наводен с петрол“, а запасите и производството ще намаляват бавно, посочват анализатори от агенцията. Ако американският суров петрол поскъпне над $50 за барел, производителите, инвестирали при по-ниски разходи, ще подбият усилията на ОПЕК да намалят глобалното пренасищане, казват още те.

Последни новини
Още от Новини