Излишъкът по текущата сметка на Япония надхвърли очакванията

Страната регистрира 20-ти пореден месец на излишъци

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Япония регистрира 20 пореден месец на излишък по текущата сметка, като данните са по-високи от очакваните. Розалинд Чин от Bloomberg коментира данните:

Излишъкът  достига 2,43 трилиона йени, докато очакванията бяха той да достигне 2,03 трилиона, така че очакванията са надхвърлени сериозно. Търговският баланс достига 425,2 милиарда йени, което е малко под прогнозите от 429,8 милиарда йени.

Да обърнем внимание на факторите, допринасящи за покачването на излишъка по текущата сметка. Както знаем петролът поевтинява, като това помогна за понижаване на разходите по вноса за японските бизнеси. Текущата сметка изглежда по-добре, но това прикрива проблема на слабия износ, на който ставаме свидетели. Компаниите извън рамките на Япония връщат пари обратно в Япония, особено през този период – началото на финансовата година. Освен това имаше и приток на туристи към Япония. Тук обаче не трябва да забравяме поскъпването на йената, което може да се отрази в бъдеще.

Текущата сметка е най-широкият измерител на търговските потоци. Наскоро тя достигна най-високо ниво от поне 3 десетилетия спрямо икономиката като цяло. През последното тримесечие на миналата година излишъкът по текущата сметка се повиши до 3,3% от БВП, което обаче направи йената по-привлекателна. Повече хора се обръщат към йената и като валута убежище заради поевтиняването на акциите в световен мащаб. Да не забравяме и връщането на капитали към Япония. Силната йена може да се окаже ключовият фактор за бъдещето.

 

Последни новини
Още от Новини