Турция с нови банкови правила в подкрепа на туристическия сектор

Туристическата индустрия на Турция отчита спад на посетителите след серия от терористични атаки

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция се опитва да сведе до минимум финансовите загуби от острия спад на туристическия сектор, създавайки нови правила за управление на $17-те млрд., които местните компании за настаняване дължат на банките, съобщава Bloomberg.

До края на годината банките ще могат да преструктурират два пъти заемите, дадени на туристическите бизнеси, преди да ги обявят за необслужвани, предвиждат промените, обнародвани в четвъртък в турския държавен вестник, предава Investor.bg

Туристическата индустрия на Турция, която формира 5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, страда от спад на посетителите след серията от терористични атаки в големите градове на страната. Новите банкови регулации ще спрат ръста на необслужвани заеми и ще защитят хотелите от фалит, казва Алпай Динкок от Oyak Securities в съобщение до клиентите си.

Индустрията може да се изправи пред спад през следващите две или три години, каза в интервю през март главният изпълнителен директор на Denizbank Хакан Атес. Турският кредитор, собственост на руската Sberbank, има най-големия дял от заеми към турски туристически компании.

По-малкият брой посетители се засилва от спора между Турция и Русия заради войната в Сирия, който е довел до почти 50-процентов спад на руските туристи, сочат последните данни. През 2014 те са били 4,5 млн. души.

Пристигналите в Турция чуждестранни туристи са с 10% по-малко на годишна база през февруари – най-големия спад от десетилетие, сочи министерството на културата и туризма. В сряда Moody’s представи прогнози, според които необслужваните заеми в Турция ще нараснат до най-високото си ниво от над 5 години.

Заемите в туристическата индустрия са тема на „разгорещени дискусии“, тъй като броят на посетителите намалява, твърдят анализатори и от истанбулската Garanti Securities. Решението на регулатора „ще премахне част от тези опасения, по наше мнение, и е положително за банковия сектор“.

Последни новини
Още от Новини