Тиам: приемаме пари на офшорки само с легитимни цели

Тиджане Тиам, гл. изп. директор Credit Suisse

Photographer: Michele Limina/Bloomberg Photographer: Michele Limina/Bloomberg

Тиджане Тиам, гл. изп. директор Credit Suisse коментира страгетията на компанията в Китай и изтеклите документи от правната кантора в Панама през уикенда. Интервю за Ришаат Саламат от Bloomberg на 5 април 2016.

 

Нещата много се промениха отпреди 5г. Бяхте директор на друга компания, Prudential. Какви промени виждате за това време?

Тук съм за инвестиционната конференция на Credit Suisse. За последните пет години се промениха много неща.

Потвърди се нещо, което очаквахме през 2011 - изплувахме от развиващите се пазари, ако мога така да кажа.

Очакванията за растеж в световната икономика са още по-големи.

Усилията продължиха.

Ако става дума за Китай - през 2011 говорехме, а днес - още повече.

Част от опасенията тогава бяха леко заглушени. Например финансовият сектор като цяло е в по-силна позиция. Банките набраха доста капитал и засилиха балансите си. Намалиха риска и направиха дилевъридж.

Глобалната финансова система е по-сигурна.

Сега се говори повече за политиките на централните банки и това, което Кристин Лагард описа като асинхронната им природа.

Това създаде специфични предизвикателства за пазарите.

 

Говорим и за политиките на лихви в САЩ и вероятно във Великобритания в сравнение с Европа.

.. Япония и Европа и други страни, които създават някои смущения на пазара - както видяхме във втората половина на миналата година и началото на тази..

Но ние като банка използваме инвестиционния момент като повод, за да съберем всички инвеститори заедно. Имаме над 4000 участници тук.

Казаха ми, че в залата има хора, които заедно управляват активи за 8 трлн. долара.

Имаме вълнуващи разговори за възможностите в Азия и значителния потенциал за развитие.

 

Тревогите се променят. Току-що споменахте една от тях, която разбира се, е монетарната политика. Кои са другите ви тревоги в момента?

Ние сме заложили в стратегията си да управляваме богатството.

Вярваме, че като се има предвид, че светът става по-богат, това е печеливша средносрочна и дългосрочна стратегия. 

 

Географски кое е най-силната ви локация?

Имаме добър ръст в Азия. Определено.

Ще ви изненадам като каза, че Япония се справя изключително добре. Изключително.

2015 бе рекордна като приходи и печалба в Азия. Япония се справя много добре, но имаме големи надежди и за Китай, където имаме бизнес с ценни книжа с джойнт венчър.

Ние присъстваме в Китай.

След тази конференция ще бъдат пет дни в Китай. Ние инвестираме там. Вярваме отдавна на Китай. Искаме да продължим да работим там и да постигнем още.

Разбира се в целият регион - също - от Австралия до Корея, Япония, Китай, Индонезия, Малайзия. Ние вярваме в диверсифицираната платформа в Азия като източник на сила.

 

Правилата на играта промениха ли се? Вие сте се отказали от някои стари практики като напълно неприемливи.

Вижте, ние сме много силни, защото имаме отговарящ на планирания ръст. Повтарям този израз: съответстващ ръст.

Например това, което се съобщава в новините, за структурите, как трябва да бъдат позволени, само ако имат законни икономически цели - ние настояваме да правим бизнес, който отговаря на данъчните изисквания.

През 2013 участвахме в регуларизацията. Понесохме отлива, свързан с нея и затова казваме на клиентите си да си пренесе бизнеса на друго място, защото ако не могат да ни докажат, че спазват данъчните закони, няма да можем да ги обслужваме.

Това е много важно.

Ако мога да добавя още нещо - това е наистина основната част от начина, по който искаме да правим бизнес в бъдеще.

 

Нещо, което не беше много ясно преди, бихте ли потвърдили това?

Смятам, че тази еволюция беше направена в целия сектор. Всички банки изминаха този път и сега са точно там, където бихме искали да сме - напълно спазващи правилата.

 

Вие и други компании бяхте обвинени, че създавате кухи фирми в Панама за избягване на данъци. Какъв бизнес имате в Панама?

Позицията ни е ясна - единствено приемаме средства на офшорни дружества, ако изпълняват легитимни цели. А избягването на данъци не е такава цел.

Не се занимаваме с това.

Всеки клиент трябва да ни даде уверения, че спазва данъчните закони, иначе трябва да напусне банката.

Когато има структура-бенефициент, трета страна, ние настояваме за знаем кой е собственикът и ако не бъде обявен, не се занимаваме с това дружество.

Ние сме много уверени в практиките си. Силни сме. Току-що обявихме джойнт венчър с Palantir Technologies. Те ни помогнаха много в инвестиционното банкиране, а сега ще се включат и в частното банкиране.

Това е основното за нашия бизнес модел.

 

Като гледаме тези практики в Панама, откога според вас се използват? И дали са спрели? Защото май данните показват, че са продължавали до края на 2015?

Не мога да коментирам по ситуацията в Панама. Но мога да ви кажа, че принципите ни са следните: позволяваме само на структури, които имат легални цели. Настояваме клиентите ни да спазват данъчното законодателство и да ни дадат гаранции за това. Иначе ги молим да напуснат.

 

Като имаме предвид това, тези разкрития ще променят ли нещо в практиката на банката ви?

Банката има дълга традиция в управлението на богатство.

Смятаме, че това е една от най-големите възможности във финансовите услуги. Изработили сме ясна стратегия в тази посока.

Много успешно се справяме. Първото тримесечие беше най-успешното в управлението на активи в последните 10г. Наемаме нови хора. Искаме банката да расте. Приключихме 2014 с 220 мениджъри в Азия, а сега имаме 615 и този брой расте.

Така изпълняваме стратегията си с много добри резултати.

 

Трябва да ви задам последен въпрос за Панама. Регулаторът в Швейцария поиска ли ви някаква информация за ваши клиенти?

Никога не коментираме публично за отношенията си с регулатора. Но съм убеден, че той ще направи изявление, в което ще каже, че проверява ситуацията.

Четете и втората част на интервюто на Тиам за азиатските инвестиции.

 

Последни новини
Още от Новини