Китай одобрява план за понижаване на лошите кредити в банките

Очаква се одобряване на суаповете на дълг за собствен капитал в обем от $155 млрд.

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Още този месец Китай може да одобри плана, който да направи по-лесно за банките да заменят необслужвани кредити към тях срещу дял в компаниите, които не обслужват задълженията си, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анонимен източник.

Правителството може да позволи обемът на тези операции да достигне 1 трилион юана, или $155 млрд.

Прогресът около политиката със суаповете на дълг срещу собствен капитал може да бъде по-бърз от очакваното“, написа Луо Ли, анализатор от Huatai Securities. Според неговите изчисления такъв обем на програмата ще позволи на банките в Китай да понижат нивото на необслужваните кредити с 1% и да повишат печалбите си средно с 4% на годишна база.

Китайските власти търсят начини да изчистят натрупаната планина от дългове, която буди все повече притеснения около китайската икономика. Лошите кредити, натрупани в китайските банки, са на най-високо ниво от 10 години, докато икономическият растеж в страната се забавя.

Китайският премиер Ли Къциян каза по време на Конгреса на Народната партия през миналия месец, че именно този инструмент може да бъде използван като способ за понижение на задлъжнялостта в китайската икономика и ограничаването на финансовите рискове в нея.

Лошите кредити в Китай скочиха с 51% до 1,27 трилиона юана през миналата година, показват данни на банкови регулатор. Увеличените провизии на банките за лоши кредити водят до понижение на печалбите им и способността им да плащат дивиденти.

Налице обаче са и притеснения от банковата индустрия. Президентът на Construction Bank Уан Хонджан каза, че трябва да помисли за акционерите и не иска да се стигне до план, който просто преобразува „лоши кредити в лош собствен капитал“.

 

Последни новини
Още от Новини