Изгледът за Канада отвъд суровините

Директорът на стратегията по чуждите валути на CIBS Джеръми Стреч говори за канадския долар в контекста на възстановяването на петрола

Канадският министър-председател Джъстин Трудьо Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Канадският министър-председател Джъстин Трудьо Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Когато говорим за Канада, Австралия и скорошното рали за много от тези базирани на суровините валути беше доста добър март. За наша изненада ралито при петрола е ограничено от казваното всеки ден от саудитците и бюджетната дисциплина на Канада. Къде се намираме в дебата за суровините?

Да, мисля, че си прав. Връзката между суровините продължава да е голяма. В контекста на Канада когато говоря с международни инвеститори най-първо им казвам, че Канада не е просто обвързана с петрола икономика – директната връзка с БВП е по-малко от 10%. Но в контекст на инвестициите – да, петролът е важен и тази ситуация подкопа до някъде канадката икономика. Мисля, че по отношение на петролното възстановяване се придвижихме твърде далече твърде бързо. Имаше реизкупуване на валутата, за да може да се заложат на къси позиции после. Това предполага, че канадския долар ще се възстанови в хода на следващите месец-два. Въпреки това април е месец, в който Канада традиционно се представя добре – в 9 от последните 10 години канадския долар се оскъпява. Затова ако ще се повишава през следващите един-два месеца ще трябва да надвие историята. Но имаме намаляване на късите позиции и може да е по-добре да намериш по-евтин канадски долар и после да го търгуваш.

Това е добро – 9 месеца април от 10. Ами разхлабването на фиска на правителството? Добра стратегия ли е?

Интересно е, защото през декември Bank of Canada говореше за това как дъната на лихвените проценти можеха да са по-ниски отколкото мислиха, отваряйки вратите за по-ниски лихви. Мисля, специално в нашия случай това ще се отрази негативно на канадския долар. Но поради фискалната експанзия централната банка намекна, чер няма нужда да се намесва повече и мисля,ч е това спомогна омекотяването на падането на канадския долар. Но мисля, че централната банка би искала канадският долар да да е малко по-евтин. И мисля, че ще наблюдаваме точно това в следващите няколко месеца.  

Последни новини
Още от Новини