Възможностите в европейския телекомуникационен сектор

Главният инвестиционен директор в CCLA Investment Maganement Джеймс Бевън говори за сливанията и придобивания в европейския телекомуникационен сектор

Магазин на Bouygues във Франция Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Магазин на Bouygues във Франция Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Това е голямо – говорим за него от толкова време. Консолидация във френския телекомуникационен сектор, реорганизация. Bouygues е в строителството и в много други сектори, като може би ще продаде телекомуникационния си бизнес. Това трябва да се случи в Европа, но не се случва. Защо?

Това винаги е проблем. Знаем, че Франция като цяло има нужда от преструктуриране и реорганизация, трябва да си промени трудовото законодателство, за да си задвижи икономиката. Трудно е да се каже колко сливания и придобивания се случват във френската икономика. За хората, които искат да си играят на телекоми, за мен очевидният играч в Европа е Deutsche Telecom.

Защо?

Кешовият поток е висок, доходността по дивидента е висока, дългосрочната бизнес стратегия е стабилна – всички неща, които телекомуникационните компании трябва да вършат Deutsche Telecom ги прави.

Джеймс, искам да се върнем към това, което казаха германците и французите. Контрааргументът срещу влизането в тези пазари би бил, че парите са практически безплатни сега. Корпорациите могат да заемат пари на исторически ниски нива. Защо да не очакваме повече сливания и придобивания, понеже парите са толкова евтини?

Принципно очаквам да видим повече сливания и придобивания. Предполагам, че се притеснявам ако тази дейност се дължи повече на финансовото инженерство, а не на растеж в производителността. Въпросът тук е до каква степен политиките ограничават честните, движени от бизнеса сливания и придобивания. Вземете за пример САЩ, които са отворен пазар, където сливанията и придобивания са изключително успешни в генерирането на стойност, когато са движени от оперативни причини. Слабостта на Европа е в това, че последствията и контролите върху сливанията и придобивания са толкова по-големи.

 

Последни новини
Още от Новини