Пазарите ще стават все по-податливи на сътресения от Китай

Според МВФ пазарите са станали изключително чувствителни към икономически сигнали, идващи от Китай

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** Christine Lagarde Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** Christine Lagarde

Разпространението на китайските икономически шокове на глобалните пазари ще се засилят през следващите години, тъй като финансовото влияние на страната нараства, а използването на юана като валута за финансиране се разширява, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в понеделник, съобщава Investor.bg.

В последния си Доклад за глобалната финансова стабилност (Global Financial Stability Report) МВФ казва, че развитията на развиващите се пазари сега са причина за от една трета до 40% от разликата между възвращаемостта на фондовите пазари и колебанията на валутни курсове в цял свят.

Забавянето на икономическия растеж на Китай и индустриалното производство се пренесоха на глобалните финансови пазари миналата година, довеждайки до срив на цените на акциите и суровините както в развиващите се икономики, така и в развитите.

Според МВФ пазарите са станали изключително чувствителни към икономически сигнали, идващи от Китай, а централните банкери не трябва да изпращат смесени послания.

„Тъй като ролята на Китай в глобалната финансова система нараства, ясната и навременна комуникация на политическите му решения, прозрачността на политическите цели и стратегии, съвместими с успешното им постигане, ще бъдат все по-важни, за да се избягват волатилни реакции на пазарите с по-широки отражения“, казва МВФ в доклада си, представен в понеделник.

Пазарите все по-често ще се влияят от размера на китайската икономика, финансовите връзки, като вписването на китайски компании на международните фондове пазари, и все по-широкото използване на юана при международни трансакции.

Според МВФ от моделирането на капиталовата възвращаемост на 13 други развиващи се пазари и 25 развити икономики става ясно, че шоковите влияния от Китай са станали статистически значими малко след финансовата криза от 2007-2009. Изненади от гледна точка на растежа на други големи пазарни икономики нямат същия значим характер на влиянието на Китай върху цените на световните акции.

„Отвъд все по-важното значение на китайската икономика размерът на разливите по финансовите пазари вероятно ще нарасне заради прехода към по-пазарно базирана финансова система и спад на сегментацията на пазара“, казва МВФ.

„Нещо повече, предизвикателството на създаването на плавен преход ще направи глобалните финансови пазари по-чувствителни към промени в икономическите и финансови условия и политики“.

Последни новини
Още от Новини