Изтекли документи от Панама уличават десетки световни лидери

Панамските /Panama papers/ са конфиденциални материали на юридическата фирма Mossack Fonseca

Документи, изтекли от панамска правна кантора, създавала кухи фирми показват как политици, закононарушители и звезди от цял свят са използвали банки и компании в сянка, за да укриват финансите си, показват серия публикации на Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщава Bloomberg.

В статии, публикувани в неделя, 3 април консорциумът твърди, че е открил 11,5 млн. документа за 200 000 кухи компании.

Находката включва офшорни фирми, свързани с 12 сегашни и бивши световни лидери, както и тайни финансови сделки на над 128 политици и публични личности, твърди ICIJ.

Документите, наречени "Панамските" /Panama papers/ са конфиденциални материали на панамската юридическа фирма Mossack Fonseca.

Според ICIJ файловете изобличават компании, контролирани от премиерите на Исландия и Пакистан, краля на Саудитска Арабия и децата на президента на Азербайджан и др.

Сред тях са 33 лица и компании, включени в черния списък на правителството на САЩ заради доказателства, че са участвали в престъпления като сътрудничество с мексикански наркобарони, терористични организации като Хизбула или опасни държави като Северна Корея и Иран /преди падането на санкциите/.

Една от компаниите е доставяла гориво за самолети, които правителството на Сирия използвало за бомбардиране на собствения си народ, включително цивилни граждани, твърди консорциумът.

Сред имената в Панамските документи са тези на президента на Украйна Петро Порошенко, покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън и др.

Данните покриват период от 40г., от 1977 до края на 2015.

 

Според списъка, публикуван от Европейската комисия през юни 2015, общо 30 юрисдикции в света са определени като данъчен рай. За изготвянето на списъка ЕК сравни докладите на всяка страна за страните, които самата тя счита за такива. Повечето юрисдикции са на Карибите и Антилите. Някои страни обаче /Великобритания, Холандия, Унгария, Франция, Италия и др./ не са посочили нито една / към 31 декември 2015 /.

 

В данъчните документи, изтекли от панамската компания са посочени и лица, близки до руския президент Путин, за които пише, че са свързани с транзакции за най-малко 2 млрд. долара. Например за 24ч. са били основани четири кухи компании в три страни, включващи 2 банки, процес, при който парите са станали "непроследими", съобщава Bloomberg.

Говорител на Кремъл миналата седмица обвини консорциума в подготовка на "информационна атака" срещу Путин.

 

ICIJ е основан през 1997 като глобална мрежа на разследващите журналисти, които си сътрудничат в разследвания на трансгранична престъпност, корупция и злоупотреба с власт, според сайта на организацията.

 

Премиерът на Исландия ще бъде изправен пред вот на недоверие след изтичането на Панамските документи.

Реакциите

Данъчните органи в Швеция ще поискат от медиите документи, изтекли от панамската фирма, за да проверят информацията. В Панамските документи са споменати 400-500 шведи.

Френският президент Франсоа Оланд обеща разследване.

Австралия проверява над 800 клиенти на юридическата фирма Mossack Fonseca.

В мейл до ББС компанията казва: "Обвиненията, че сме осигурявали структури, за които се предполага, че са прикривали реалните собственици са компаниите са напълно неверни".

"Трудно е, да не кажем невъзможно да не се предостави на банките самоличността на крайните бенефициенти и произхода на средствата".

"Винаги е интересно когато изтича такава информация, защото напомня на хората колко крехки и уязвими са, когато предприемат подобна дейност. През май ще имаме антикорупционна среща, темата е в дневния ред на министър-председателя. Работим с много страни, включително Панама - имах среща с вицепрезидента на Панама само преди няколко седмици по този въпрос. Отбелязваме значителен напредък и всеки път като изтече нещо подобно се надявам още хора да осъзнаят какво вършат и рисковете, които предприемам и да решат да играят по правилата", каза британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от ББС.

 

ЪПДЕЙТ

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че не притежава никакви офшорни активи, съобщи Bloomberg на 5 април 2016. След съобщенията от неделя, 3 април, базирани на 11,5 млн. документи от панамската кантора Mossack Fonseca консервативната преса във Великобритания написа, че "Камерън е отнесен от бурята в данъчния рай" /Дейли Мейл/.

"Нямам акции, нито офшорен тръст, нито офшорни средства, нищо подобно", каза Камерън в отговор на въпрос на репортер в Бирмингам във вторник.

"Имам заплата на министър-председател и някои спестявания, от които получавам лихви и жилище, в което живеехме, а сега давам под наем, докато сме на Даунинг стрийт".

Вижте още: Разширяването на Панамския канал.

Последни новини
Още от Новини