Индия трябва да следва Китай вместо Фед по пътя към растежа

Страната е уязвима в два аспекта - забавянето в Близкия Изток и вътрешните проблеми

Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Сантитарн Сатиратаи, ръководител на отдела за икономика на Югоизточна Азия и Индия в Credit Suisse, коментира пред Bloomberg кой е правилният път за паричната политика на развиващите се държави и как Индия може да постигне растеж.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Преди да продължим с това, нека кажем, че има доста напрежение по линия на политиците да направят нещо във връзка с лихвените проценти в Индия, но изглежда, че Рагурам Раджан не е много склонен да следва съвета на Арун Джейтли.

Сантитарн Сатиратаи, ръководител на отдела за икономика на Югоизточна Азия и Индия в Credit Suisse: Определено трябва да намерят баланса. В момента се намираме в известен оптимум в глобалната среда. Растежът се стабилизира в някаква степен и в същото време очакванията Фед да вдигне лихвите намаляват. Така става лесно за централните банки в региона да въвеждат облекчения. Инфлацията и последният бюджет осигуряват възможност за Индия да намали лихвите. Няма гаранция, че нещата ще останат без промени. По-късно през годината можем да станем свидетели на доста различия. Азия се изправя пред бавен растеж и в същото време, ако Фед вдигне лихвите, ще видим известни капиталови изтичания. Така че всяко понижение трябва да е внимателно премислено и премерено и да се оцени дали наистина ще помогне на икономиката.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Ще наблюдаваме всичко това. Всички следят с внимание вдигането на лихвите, което вероятно ще се случи по-късно тази година, но може и през този месец, според някои членове на Фед. Вашата теза обаче е малко по-различна. Вие казвате: не следвайте Фед, следвайте Китай, поне за тази година.

Сантитарн Сатиратаи, ръководител на отдела за икономика на Югоизточна Азия и Индия в Credit Suisse: Да, така е. Смятам, че дори когато вземем предвид очакванията за Фед, се създава натиск върху валутата. Повечето азиатски икономики и централни банки избират да следват Китай, запазвайки лихвите ниски за дълго и продължават с облекченията вместо да вдигат лихвените проценти и да следват САЩ. Всичко опира до балансирането на риска - този път да не последваме Фед и да оставим лихвите ниски. Много икономики въведоха редица мерки за стабилизиране - вижте Индия, Индонезия. Дефицитът по текущата сметка се свива, реалният лихвен процент е много по-висок от преди – над 1%. В същото време да не следваме Китай, а по-скоро САЩ с вдигането на лихвите е доста опасно, защото в икономиката ще настъпи забавяне, имайки предвид колко сме изложени на влиянието от китайската икономика сега.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Разбирам, значи според вас развиващите се пазари трябва да следват тази политика. Може ли Индия да е един от тях?

Сантитарн Сатиратаи, ръководител на отдела за икономика на Югоизточна Азия и Индия в Credit Suisse: Да, смятам, че бавният растеж на Индия не е толкова свързан с влиянието от Китай. Индия потенциално може да се облагодетелства от ниските цени на суровините. Тя обаче е уязвима в два аспекта. Единият идва от забавянето в Близкия Изток и паричните преводи и капиталовите трансфери, а другият отвътре, където правителството трябва да балансира нуждите от консолидиране на фискалната политика и в същото време да поддържа растежа. И това ограничава възможностите, с които могат да повишат растежа в краткосрочен план. Така че растежът е проблем. Ето защо паричната политика трябва да е по-скоро насочена към облекчения и, както казах и преди, тя да не е агресивна. 

Последни новини
Още от Новини