Нисък ръст на печалбата на китайските банки

Журналистът от Bloomberg Розалинд Чин докладва за резултатите на най-големите три държавни китайски банки

Ръста на необслужваните кредити на трите най-големи китайски банки Снимка; Bloomberg TV Bulgaria Ръста на необслужваните кредити на трите най-големи китайски банки Снимка; Bloomberg TV Bulgaria

Как изглеждат данните?

Bank of China, China Construction Bank и ICBC си докладваха резултатите и наблюдават най-слабия растеж на печалбите от десетилетие. Президентът на Bank of China направи няколко коментара вчера, включително, че днес не е лесно на банките да правят пари, BoC се стреми към стабилни печалби през 2016 и двуцифрения ръст на печалбите свърши. Каза това на фона на едва 0.7% ръст на нетните приходи през 2015 до $26.4 млрд. и той бе основно от такси и комисионни. ICBC не е по-добре – 0.5% ръст до $42.8 млрд., което е малко по-добре от очакваното. Това за двете най-големи китайски държавни банки. А печалбите на China Construction Bank растат с едва 0.1% до 35 млрд. , което е колкото анализаторите очакваха. На резултатите натежаха както забавящата се китайска икономика, така и заделените пази за лошите заеми. Нивата на корпоративен дълг там са рекордно високи. Това доведе лошите заеми в Китай до рекордни нива.

Но все още виждаме изненади на очакваното от анализаторите. Но нека поговорим за необслужваните кредити. Каква картина начертаха банките?

Увеличения от всичките. Тук съм извадила едни данни – лошите заеми на ICBC са с 44% нагоре. Bank of China с 30% увеличение, а China Construction Bank е с 47% нагоре. Тези фактори започват да им вредят. Намалиха дивидентите си за последната година насред тези растящи лоши заеми, а маржът им спадна от 33% на 30% и се опитват да съхранят колкото се може повече капитал. Те са притиснати от най-високото ниво на необслужвани заеми в Китай от десетилетие или повече. Все още чакаме резултатите на China Agricultural Bank да излязат след като пазарите затворят днес.  

 

Последни новини
Още от Новини