Сали: Две китайски банки дебютират на хонконгската борса

За IPO-тата на Zheshang Bank и Bank of Tianjin на хонконгската фондова борса докладва журналистът от Bloomberg Джулиет Сали

Джулиет Сали Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джулиет Сали Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Да, Риш, както Хайди каза, наистина е добър ден – вече втори ден на бичи пазар. Макар че изключение беше китайската банка Zheshang по време на своя дебют. И двете IPO-та бяха листнати на предпазара или се появиха онлайн на предпазара на своята предложна цена. Но Zheshang спадна с 0.8%, гледайки Bloomberg в момента и се търгува на $3.93, беше продадена на $3.96. Много важен е момента за листването на тези две компании тук в Хонконг, където борсата отвори преди малко. Апетитът за IPO-та е доста нисък, всъщност това е най-бавния старт на година от 2011. Както Bank of Tianjin, така и Zheshang се опитват да се възползват от тези инвеститори, които са гладни за нови листвания, както и за това да влязат в тези банкови акции. Zheshang предлагаше акции на цена от $3.92 до $4.12. Беше оценена в долния край на обхвата, продавайки тези акции за $3.96, събирайки $1.7 млрд. Както споменах имаше леко отказване от тези акции в началото на търговията.

Междувременно Bank of Tianjin, базирана в едно северния китайски пристанищен град се представи малко по-зле отколкото очакваше – надяваше се да събере $1.3 млрд, но успя само $949 млн. Акциите и са по $7.39, което е повече отколкото отвориха в предпазара и дори достигнаха $7.40, което е леко подобрение.

И двете компании бяха листнати в долния край на своите IPO-та. Струва си да отбележим, че трите китайски банки, които бяха листнати през декември 2015 когато забраната на IPO-та беше вдигната, се справиха доста добре, въпреки лошото начало на техните дебюти в търгуването. Всъщност всичките в момента растат. На едната акциите им са 27% нагоре от декември. Явно, Риш, инвеститорите, които влязоха в акциите на тези две компании – Zheshang и Bank of Tanjing, които току що започнаха да се търгуват тук в Хонконг, ще се надяват, че техните IPO-та ще направят същото и ще се повишават в предстоящите дни, седмици и месеци.

 

Последни новини
Още от Новини