Перспективите пред Китай не са толкова мрачни

Пазарен коментар на Димитър Вучев, 30.03.2016

Димитър Вучев, пазарен анализатор и гл. редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев, пазарен анализатор и гл. редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не са толкова мрачни перспективите пред Китай. Да, имаме едно забавяне на БВП, имаме опасение, че това забавяне, ако стане по рязко, може да доведе дори до политически проблеми в страната, но има и бели лястовици. Това каза пазарният анализатор Димитър Вучев, гл. редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Планът, петилетката за развитието на китайската икономика, показа едни доста по-ниски темпове на растеж, в сравнение с очакваните и заявени публично от китайските ръководители. Същевременно китайските частни производители започнаха да имат все по-голяма роля във втората по големина икономика в света. Най-общо казано, можем да разделим тези компании на нови и стари.

Преустройството на икономиката и изместването на акцента от производствения сектор към сектора на услугите и вътрешното потребление цели, при външни шокове, китайската икономика да бъде по-устойчива. 

Данни за растежа на износа на страната има от 1979 година насам. Този ръст, до 2013 година, винаги е бил над 10%. След това, през 2014 година, пада на 6%, а миналата година отбелязва 2% спад. Тоест, китайският износ намалява. Причината е, не толкова защото губи някаква роля, а заради външните фактори - икономическата среда в глобален мащаб. Китай трябва да балансира своята икономика и разчита на т.нар. "нови компании". 

Показателни са данните на Wind Information, частна консултантска компания, която анализираща т.нар. акции Клас А. Това са акциите на нови компании, които могат да се търгуват само от местни играчи. Данните на Wind Information показват, че печалбите на акция за миналата година на китайските компании Клас А растат - до 0,48 юана за 2015 при 0,45 юана за миналата година. Може би ръстът звучи минимален, но при т.нар. традиционни компании има спад – 0,33 печалба на акция през 2015 при 0,52 година по рано. Говорим за компании с огромна пазарна капитализация, с огромен брой листната акции и всяка една десета от печалба на акция е от изключително голямо значение.

Това са компании, които ще ръководят китайската икономика от тук нататък. Проблем за Китай се оказва, че на фона на всички останали стари компании, новите все още заемат един скромен дял от икономиката. Това е една от причините все още да няма сериозен тласък. Но тенденцията, която Wind Information ни представя, е едно бавно покачване на печалбата на акциите на тези компании. Това ще доведе до по-голям интерес към тях и от чуждестранни инвеститори. Ще раздвижи борсата и целият икономически цикъл ще се завърти. 

Чуйте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Новини