Централната банка на Русия е най-големият купувач на злато през февруари

Институцията е купила 356 хил. тройунции злато

Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Златни кюлчета. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Централната банка на Русия е купила 356 хил. тройунции злато през февруари, превръщайки се в най-големия купувач на ценния метал сред централните банки в света, съобщава бизнес ежедневникът "Ведомости", цитиран от агенция RT. Информацията се базира на данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Миналата седмица руските валутни резерви са нараснали с още 5,8 млрд. долара до 386,9 млрд. долара. Международните резерви се състоят от чужда валута, специални права на тираж, резервната позиция в МВФ и монетарното злато, пише Investor.bg.

През юни 2015 г. първият заместник-гуверньор на централната банка Дмитрий Тулин заяви, че регулаторът възнамерява да увеличи международните резерви до 500 млрд. долара в следващите между 3 и 5 години.

Централната банка вече се възползва от резервите, за да подкрепи рублата. През ноември 2014 г. регулаторът премина към плаващ обменен курс и започна увеличаването на резервите, които достигнаха 510,5 млрд. долара в началото на 2015 г.

МВФ все още не е включил Китай в статистиките си за февруари. Централната банка на Китай обаче съобщи, че е купила около 320 хил. тройунции злато този месец.

Най-големият продавач е бил Турция, която е продала около 1,2 млн. тройунции – над 7% от златните си резерви.

Канада, която е в топ 10 на производителите на злато, е продала всичките си резерви, запазвайки символичните 100 тройунции.

През февруари говорителят на министерството на финансите в Канада Дейвид Барнабе заяви, че правителството заема дългосрочна политика да диверсифицира портфейла си, като продава физически суровини (например злато) и вместо това ще инвестира в по-лесно търгуеми финансови активи.

Последни новини
Още от Новини