Дойде ли време да се върнем на азиатските пазари?

Коментар на Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors, коментира пред Bloomberg японските акции, долара и възможностите пред азиатските пазари. 

Ивон Ман, Bloomberg: Нека поговорим за последните данни. Те показват продължаващо слабо частно потребление, както и силна йена. Това ли ще бъдат двата най-големи фактора за икономиката, които да повлияят и върху акциите?

Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors: Ключово в тази връзка за Япония е, че видяхме най-доброто от ръста на печалбите миналата година. Тази година ще е една идея по-умерена по отношение на тях, главно заради йената, тоест заради валутата. Така за японския фондов пазар очакванията за повишение вероятно няма да са толкова добри, колкото миналата година. Но все пак мненията са, че страната е привлекателен пазар заради обратното изкупуване на акции, увеличаващите се дивиденти, инвестирането в отделни компании.

Ивон Ман, Bloomberg: Значи все още вярвате в японските акции. Но имаше проблеми. Общото схващане е, че инвеститорите не са склонни да се върнат в Азия или всъщност не знаят как да го направят.

Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors: Наскоро прекарах две седмици в Европа и посланието там беше наистина удивително. Почти всеки иска да се върне на азиатските пазари, но в същото време да не е първият, който да натисне бутона и те да се потопят. Така всички търсят отговора на един й същ въпрос – как да постигнем устойчиво рали на азиатските пазари преди да върнем парите си там. Отговорът ми към тях е: Погледнете към долара. Щатският долар е ключов. Ако вярваме, че той е достигнал върха, това е времето да върнете парите си. Но, ако вярвате, че доларът ще продължи да се покачва заради покачващите се лихвени нива и случващото се в САЩ, азиатските пазари ще продължат да бъдат волатилни.

Ивон Ман, Bloomberg: Но тогава... Ще се върна на един въпрос към предишния гост. Доларът най-добрият залог ли е все още? Защото, когато говорим за растящия долар, се изправяме пред множество насрещни ветрове. Става дума за натиска върху юана, върху развиващите се пазари и изглежда, че те преобладават, поне за тази година.

Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors: Да, Вие сте абсолютно права. Ако погледнем към движението на долара през последните няколко години, тази година изглежда, че доларът е достигнал върха. Ако това е така, смятам, че ще има облекчение за останалата част от региона.

Ивон Ман, Bloomberg: Можем ли да смятаме Югоизточна Азия в частност като лъч надежда, където можем да се откъснем от волатилността, която наблюдаваме в Китай?

Реймънд Чан, главен инвестиционен директор за азиатско-тихоокеанския регион в Allianz Global Investors: Един пазар, една държава, която е наистина добре в това отношение, е Индонезия. Тя се развива, инвестира в инфраструктура и много други сектори. Това е страна, върху която трябва да насочим погледите си тази година. 

 

Последни новини
Още от Новини