Трябва ли Фед да се притеснява от по-силен долар?

Коментар на Андрю Съливан, главен директор за продажби и търговия на Haitong International Securities

Андрю Съливан, главен директор за продажби и търговия на Haitong International Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрю Съливан, главен директор за продажби и търговия на Haitong International Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Андрю Съливан, главен директор за продажби и търговия на Haitong International Securities, коментира лихвените проценти в САЩ, по-силния долар и китайската икономика. Той разговаря с Шери Ан, Ивон Ман и Ришаад Саламат в предаването Asia Edge по Bloomberg TV. 

Благодаря Ви, че дойдохте в днешния почивен ден. Нека да погледнем назад и да се опитаме да направим равносметка на последните събития. Какво се промени?

За съжаление, според мен, нищо не се е променило. Хората все още се притесняват какво ще последва в контекста на лихвените проценти, дали политиката на нулеви и отрицателни лихви в световен мащаб ще даде резултат. Това е и основната причина, която кара инвеститорите да стоят настрана.

Доларът ли е ще остане голямата тема тази седмица? Ще продължим ли да виждаме този възходящ тренд?

Ще видим данните за създадените нови работни места, които ще бъдат оповестени в петък. Това ще бъде ключов фактор за Фед.

Винаги гледаме нещо, не е ли така?

Дa, така е, но мисля, че по-важно е какво ще видим при данните за корпоративните печалбите в САЩ. Защото, очевидно, те започнаха да спадат и това може да засили опасенията на хората. Още повече, ако Фед пристъпи към повишаване на лихвените проценти. От друга страна, обаче, вдигането на лихвените проценти трябва да се случи, за да имаме възможност да маневрираме, ако нещата наистина се влошат. И накрая по отношение на нулевите лихви... в продължение на години казвахме на Китай, че кредитирането до неразумни нива на държавните предприятия в индустрията не работи. И ето ни тук сега, намиращи се в същата ситуация.

Говорейки за долара и до каква степен Фед трябва да се притеснява от един по-силен долар. От Goldman Sachs казаха „не се притеснявайте“, защото по-силният долар не означава непременно значително по-евтин внос. Така че... силен долар... какво толкова?

Много компании в САЩ са съсредоточени върху световния пазар и това очевидно е от ключово значение за тях. И те искат този процес да продължи. По-силният долар може да има позитивен ефект в глобален мащаб. До голяма степен това би означавало, че световната икономика наистина се възстановява, а това е нещото, от което се нуждаем. Не може единствено американската икономиката да расте и никоя друга, защото това няма да доведе до търсените резултати. Трябва да видим, че бизнесът се представя по-добре. В това е проблемът.

Въпреки това икономиката на Китай расте? Видяхме данните за индустриални печалби в Пекин.

Китай изпитва някои позитиви от девалвирането на юана, както и от по-ниските цени на петрола. Това са двата основни двигателя на растежа на китайската икономика. Въпреки това Китай все още има много проблеми. Видяхме го през последните няколко седмици по време на Конгреса на Народната партия в Китай. Те поглеждат към рисковете, свързани с растежа, със забавянето на икономиката. Ще бъде много трудно преминаването от икономика, базирана на огромната тежка промишленост към икономика, базирана на сектора на услугите и вътрешното потребление. Това все още стои като цел, но остава под въпрос.  

 

Последни новини
Още от Новини