Техническите екипи се връщат в Атина тази седмица

Гърция трябва да изпълни целите си въпреки бежанската криза

Пазар в Солун, Гърция. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Пазар в Солун, Гърция. Photographer: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Инспекторите от ЕК, ЕЦБ, Европейския механизъм за стабилност и МВФ се очаква да се върнат в Атина тази седмица след края на католическия Великден, за да продължат прегледа си на програмата за външна финансова помощ за Гърция, съобщи Катимерини.

Целта на прегледа е да се покрият липсващия в бюджета 1% от БВП, или 1,8 млрд. евро до 2018. Така правителството ще се доближи до изпълнение на бюджетния излишък от 3,5% от БВП през 2018.

Коалиционното правителство, което има мнозинство само от 3 места се опитва да избегне намаляването на пенсиите за 12-ти път от 2010.

Гърция и кредиторите й трябва да приключат работа преди срещата на министрите на финансите на еврозоната на 22 април 2016.

 

Гърция трябва да изпълни целите си въпреки бежанската криза

Няколко десетки имигранти от центъра за бежанци Мориа на остров Лесбос протестираха в понеделник по време на посещението на Хедър Хигинботъм, зам.-секретар държавен секретар на САЩ, съобщи АФП.

"Свобода", "Къде са правата на човека", викаха бежанците зад оградата, охранявана от полицията.

По силата на споразумението между ЕС и Турция всички бежанци и имигранти, пристигнали от Турция на гръцките острови след 20 март 2016 са настанявани в центъра Мориа и нямат право да го напускат.

Гръцките власти трябва да въведат мерките, които се изискват от спасителната програма, за да се деблокира нова помощ, без връзка с бежанската криза, каза миналата седмица вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис.

"Признаваме, че гръцкото правителство е изправено пред сериозни предизвикателства и осигуряваме помощ за справяне с бежанската криза, но що се отнася до преговорите по спасителната програма, тя е предмет на условия", каза Домбровскис.

 

Отлагане

Забавянето на постигането на сделка по следващия транш финансова помощ усили натиска над Гърция. Икономиката на страната се огъва под тежестта на над 1 млн. бежанци, пристигнали в Гърция за последните 15 месеца.

Въпреки това германският министър на финансите Волфганг Шьобле каза на 23 март, че усилията за реформи в Гърция са отделно от бежанската криза. Гърция ще помогне на Атина да се справи в потока бежанци, но "това не отменя факта, че Гърция трябва да си проведе реформите и да продължи по пътя на устойчивото развитие", каза Шойбле в Берлин.

Последни новини
Още от Новини