Перспективите пред инвестиционното банкиране в Азия

Коментар на Ниша Гопалън от Bloomberg Gadfly

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниша Гопалън от Bloomberg Gadfly коментира перспективите пред инвестиционното банкиране в Азия. Тя разговаря с Енджи Лау в предаването "First Up" по Bloomberg TV.  

Какви са перспективите пред инвестиционното банкиране в Азия?

Имаме известно подобрение, активността на пазарите се завръща, но годината ще бъде мрачна. Съществуват някои големи предизвикателства. Хедж фондовете сигнализираха, че могат да запишат загуби, така че не предстоят добри времена за инвестиционните банки.

Защо перспективата е толкова мрачна?

Защо е толкова мрачна ли... Азия е изправена срещу много насрещни ветровe освен глобалните насрещни ветрове. Tърговията с ценни книжа с фиксиран доход вече усеща сериозен натиск и среща предизвикателства заради капиталовите регулации. Въпреки това в Азия имахме няколко големи IPO-та. Апетитът за риск остава слаб при по-голяма част от инвеститорите. Въпреки подема на борсовата търговия обаче, обемите остават все още ниски. Те са с около 40% по-ниски от миналата година спрямо обемите в световен мащаб, които са надолу само със 7%.

Но въпреки това има и светлина в тунела, нали?

Има светлина в тунела. Има няколко големи IPO-та. По-малко от миналата година, но все пак достатъчно. Едно от тях е IPO на китайската Postal Savings Bank, с което се очаква банката да набере чрез борсата около $10 млрд. Както казах пазарите започват да записват повишения, виждаме и оживление на облигационния пазар. През последните седмици инвеститорите са по-активни, но перспективата като цяло остава мрачна.  

 

Последни новини
Още от Новини