Moody`s промени рейтингите на банките в Саудитска Арабия на негативни

Компанията очаква лошите кредити да нараснат в следващите от 12 до 18 месеца

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Moody’s Investors Service промени възгледите си спрямо кредитните рейтинги на банките в Саудитска Арабия от „стабилни“ на „негативни“ на фона на очакванията, че лошите кредити ще нараснат в следващите от 12 до 18 месеца заради ниските цени на петрола и правителствени разходи, пише Bloomberg.

Делът на лошите кредити ще се покачи до около 2,5% за периода от „твърде ниските средни 1,4% към септември 2015 г.“, коментира вицепрезидентът в рейтинговата агенция Оливие Пани. Освен това банките ще останат изложени на риск от неплащане на кредити, дължащ се на техните „постоянно високи експозиции към един контрагент“, съобщава Investor.bg.

Икономическият растеж на Саудитска Арабия ще се забави до 1,5% през 2016 г. и 2% през 2017 г. от очаквания за 2015 г. ръст от 3,4 на сто заради влиянието на ниските цени на нефта, смятат от Moody’s. Растежът на банковите кредити ще се забави до между 3 и 5% през 2016 г. от 8% през 2015 г. и 12% през предходната година.

Въпреки това капиталовите буфери за банките в страната ще останат стабилни, като средното съотношение на обща капиталова адекватност за сектора ще остане приблизително 15,7% в края на 2016 г. спрямо 15,4 на сто към септември 2015 г.

Освен това печалбата също ще остане висока заради естеството на структурата на разходите на банките и нулевия корпоративен данък.

Централната банка на Саудитска Арабия не мисли, че са нужни допълнителни мерки за увеличаване на ликвидността, след като през февруари увеличи съотношението кредити/депозити. SAMA, както се нарича финансовата институция, съобщи, че банките могат да отдават като заеми еквивалента на 90% от депозитите си. Предишният лимит бе 85%.

Най-големият износител на петрол в света търси начини за съживяване на икономиката си и стимулиране на кредитната активност, след като сривът на приходите от петрол и правителствените разходи ограничават дейността на банките.

Последни новини
Още от Новини