Цензурата в Китай

Народните представители предупредени да не говорят с журналисти

Брендън Скот, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Брендън Скот, Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайската комунистическа партия е изправена пред трудни времена. По време на Общокитайското събрание на народните представители делегатите са предупредени да не дават интервюта на чуждестранни медии. Коментар на Брендън Скот от Bloomberg за предаването Trending Business.

По какъв начин се променя ситуацията в момента? Всъщност Си Цзинпин контролира публичния дебат.

Рисковано е да се говори откровено в Китай и става все по-рисковано. Ограниченията слизат на все по-ниско равнище, местейки се от улицата към партийните кабинети. Официални партийни лица бяха наказвани за нелоялност или заплашвани с наказания. Виждаме, че предпазливостта им, по отношение на критичното говорене за политиките на партията, расте. Предпазливи са дори и партийните лидери, които са автори на тези политики.

 

Сега се събира Общокитайското събрание на народните представители. Какви са впечатленията?

Една от основните теми и мнения, които продължаваме да чуваме от делегатите на събранието и от свързаните лица е, че процедурите са много строги. Във въздуха се усеща напрежение и драма, а хората се стремят да бъдат по-предпазливи. Делегатите споделят, че са предупредени тази година да не дават интервюта на репортерите. Това беше една възможност, от която ние, журналистите, се възползвахме само веднъж годишно. Нашите усилия, като журналисти, бяха парирани от делегати, които казват, че твърде много неща са се случили през изминалата година и точно в момента не искат да ги коментират.

 

Въпросът е дали има нещо твърде важно точно в момента?

Не е тайна, че днес Китай преминава през доста неща. Имаме забавяща се икономика. Си Цзинпин се опитва да й попречи да се забавя твърде бързо. Опитва се да запази икономическия ръст на нужното, според него, ниво от 6,5%. Старае се да овладее ситуацията, за да изгради до края на десетилетието това, както той нарича "едно контролирано общество на просперитета". В същото време той осъществява тежки реформи, особено в държавните предприятия.  За пръв път в целия процес на реформи се поставят в риск работните места и източникът на препитание на хората. Ние не знаем със сигурност защо правителството прави, която и да било от тези стъпки, но със сигурност не иска тези политики да предизвикат несигурност, която да се разпространи дълбоко в държавата.

 

Последни новини
Още от Новини