България е сред страните с най-слаб ръст на заетостта в ЕС през Q4

Oтчетен е ръст на заетостта от 0,1% през последното тримесечие на 2015 и 0,3% на годишна база

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

България остава сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-слаб ръст на заетостта и през последното тримесечие на 2015, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, пише Investor.bg.

За периода октомври – декември 2015 заетостта у нас отбелязва ръст от 0,1% спрямо предходното тримесечие и 0,3% на годишна база. Ръстът на заетостта в ЕС за тримесечието е съизмерим – 0,1%, но годишното увеличение достига 1%.

Най-бърз годишен ръст на заетостта през последните три месеца на миналата година е отчетен в Малта – 4,6%. Следва една от държавите с все още много висока безработица – Испания, с 3%. С 20,9% на годишна база нараства заетостта в Унгария, а с 2,7% - в Люксембург.

Единствено в Румъния е отчетен годишен спад на заетостта от 0,7% за последните три месеца на миналата година. Във Великобритания не е регистрирано изменение след силните ръстове от предходните тримесечия.

Малта е лидер по ръст на заетостта и за тримесечието – 1,7%. Най-силен спад за трите месеца е регистриран в Естония – 2,4%.

Европейската статистическа служба изчислява, че към края на декември 2015 малко под 230 млн. души в ЕС са имали работа. От тях приблизително 152 млн. души са от държавите от еврозоната.

Последни новини
Още от Новини