Тайланд е топ дестинация за китайските туристи

На следващо място се нареждат Южна Корея и Япония

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ришаад Саламат, Bloomberg: С какво Тайланд привлича китайските туристи?

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Изглежда те търсят история, култура и, разбира се, възможности за пазаруване. Тайланд явно е най-предпочитаният избор за всичко това, следван от други дестинации като Южна Корея и Япония. Доклад на HSBC представя интересни данни, че профилът на китайските туристите се променя, като те стават по-млади. Все повече хора на възраст между 15 и 29 пътуват до тези дестинации. Те са по-независими, обръщат по-малко внимание на цените и са склонни да харчат повече, когато са на почивка. Ето какво показват числата. 7,9 млн. китайци са отишли в Тайланд през 2015. Страната е топ дестинация. Южна Корея се нарежда веднага след това с 2% по-малко пристигнали туристи. В Япония посетителите от Китай се увеличиха повече от 2 пъти до 5 млн. души. Виждаме, че тенденцията продължава тази година, като Япония все още на топ позиция.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Добре, а какво се случва със Сингапур? Знаем за страстта на китайските богаташи към казината там.

Хаслинда Еймин, Bloomberg: Китайските туристи са обратно в Сингапур. Имаше увеличение от 20% миналата година. Но тези, които обичат да харчат повече, напоследък пропускат страната. В резултат на това общите постъпления от туризъм отбелязват спад заради по-малкото разходи. HSBC казва, че има свръхкапацитет по отношение на луксозното пазаруване в Сингапур. Поглеждайки към 2016 там се очакват между 0% и 2% ръст на постъпленията от туризъм. Ще бъде година на предизвикателства. Имаме слаба глобална икономика, реформи в Китай, по-силен сингапурски долар спрямо валути като рингит и бат. Всички тези фактори може да се окажат пречка за разходите на туристите, а да не споменавам и нарасналата конкуренция от останалата част на Азия. Вземайки предвид всички фактори, перспективите пред туризма в Сингапур изглеждат мрачни. Трябва да дойдете и, разбира се, да харчите. Шопинг терапията наистина работи. 

 

Последни новини
Още от Новини