Студентските заеми във Великобритания

Браян Нортън, изпълнителен директор на Future Finance

Браян Нортън, изпълнителен директор на Future Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Браян Нортън, изпълнителен директор на Future Finance. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Браян Нортън, изпълнителен директор на Future Finance, коментира финансовите технологии за студентски заеми и перспективите за компанията в предаването Countdown на Bloomberg TV.

Нека да поговорим тогава за пазара. Колко е голям той за студентски кредити в Европа, защото е съвършено различен от пазара на студентски кредити в Америка. Вие имате поглед върху него.

Да. Това е точно така. Ние започнахме своя бизнес с простичката мисия, че нито един студент, който е стойностен, не трябва да се отказва от продуктивно образование по финансови причини. Тук става дума, както за британски младежи, които са първите колежани в семействата си и се борят за оцеляване, така и за талантливи 25-годишни хора, който се опитва да се усъвършенстват и да получат следдипломна квалификация, но срещат трудности с намирането на възможности за финансиране. Хората често изпадат в безизходица.

 

Но съществува държавно финансиране, специално във Великобритания. Голяма част то студентите в Обединеното кралство се обръщат към държавата за евтини заеми. Защо ще имат нужда от вашите?

Държавната програма е страхотна. Ние сме големи нейни поддръжници. Считаме, че върши невероятна работа, като осигурява базисна финансова подкрепа, но установихме, че заемът на годишна база не винаги е достатъчен. Ние помагаме в случаите, когато помощта на държавата, родителите и почасовата работа не са достатъчни. 

 

Преди малко споменахте, че сте успели да осъществите успешно увеличение на капитала. Какво възнамерявате да правите с тези средства?

Повечето от тези средства отиват към студентите. Ние сме заемодател с балансова сметка. Ние сме финансово-технологична компания, но използваме свой собствен капитал, за да осигуряваме заеми. Това означава, че имаме нужда от капитал.


Имате ли договори с големи банки, с по-установени финансови кредитни институции. Те винаги се опитват да стъпят в такива интересни финансово технологични компании, като вашата. Тези комуникации част от плановете ви ли са?

Имаме невероятно добри сделки, както с фондове за рисков капитал, които имат опит при технологичното финансиране, така и с традиционни финансови институции. Имаме кредитна линия с Goldman Sachs, а Blackstone Group видяха възможности в наше лице и са наши инвеститори. Работим с двете страни на спектъра, което е много полезно.


Да погледнем към бюджета тук, във Великобритания. Има ли нещо, което бихте искали да видите в индустрията на финансовите технологии? Какво да предприеме правителството, за да подпомогне индустрията на финансовите технологии?

Да, разбира се. Има множество на брой програми, които правителството провежда, предлагащи някакво ниво на алтернативно кредитиране, освен традиционния тип заеми. Нашият бизнес, като професионалисти, е да създаваме обем на субсидирани заеми така, че държавата да субсидира банковото кредитиране. Отварянето на този тип възможности, алтернативните кредитори и онлайн заемодателите, като нас, ще бъдат изключително полезни за генериране на обем заеми, извън традиционното кредитиране.

 

Много финансови компании работят с милениум поколението, вие работите със студенти - точно с тези млади хора. Какво важно научихте? Как да се контактува по правилния начин с това поколение? Със сигурност не е достатъчно да имаш просто едно много добре направено мобилно приложение.

Не. Предположенията за очакванията на потребителите трябва да се проверяват, защото много от изследванията поставят на фокус проблеми, засягащи всички, но използват много голяма палитра. Ние предлагаме заеми на хора, които са от 18-годишна възраст до 40-50 годишни. Не може да сложиш всички тези хора в една група. Открихме, че да имаш чудесна платформа и изключително чувствителна към клиентските искания високо-технологична услуга, е чудесна рецепта, за да доставиш на клиентите това, от което имат нужда. Но съвсем не е достатъчно само създаване на прекрасна апликация. Вие сте права.


Колко голям може да бъде този бизнес в Европа, като се има предвид високото ниво на ангажираност на правителствата?

Правителството, само във Великобритания, дава кредити в размер на 10 млрд. паунда годишно, за да се подкрепят студентите във страната. Тази сума се увеличава всяка година. Ние считаме, че общо се отделят за образование 50 млрд. паунда. Така че правителството осигурява много голяма финансова помощ, но не цялата. Много голяма част от тази допълнителна сума идва от родителите, от почасова работа или стипендии, което е чудесно. Но ние вярваме, че можем да бъдем едно устойчиво решение за преодоляване на една пукнатина, която е за около 2-3 милиард. Около 1 млрд. паунда се отпускат на студенти с кредитни карти, а 25% от студентите използват payday-заеми. Мислим, че при сравнително ниски лихвени проценти и добри планове за разсрочване, можем да предложим много добра алтернатива.

 

Последни новини
Още от Новини