Започна добив на петрол в Баренцово море

Италианската енергийна компания Eni, която експлоатира находището, планира добив от 100 000 барела на ден

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Петролната промишленост премина в нов етап с началото на добива на петрол в Баренцово море в норвежки териториални води, посочва италианската енергийна компания Eni, която експлоатира находището, предаде Франс прес.
Платформата Голиат е заработила вчера вечерта.

Това е от стратегическо значение за Норвегия, за отрасъла и разбира се за Eni, посочва пожелал да остане анонимен представител на компанията. 

Платформата Голиат се намира близо до северния нос в Норвегия Нуркап, на 88 километра северозападно от град Хамерфест. Eni държи 65% от правата върху нея, а норвежкият гигант Statoil останалите 35%, пише Investor.bg.

В проекта за добив на петрол в норвежки териториални води в Баренцово море са вложени 6 милиарда евро. Eni планира добив в бъдеще от 100 000 барела на ден.

Норвегия изгради огромното си богатство върху манната на въглеводородите в Северно море, но производството им бележи спад от 2001 г.

Няколко находища за природен газ се разработват в Баренцово море в норвежки и руски териториални води.

Разработването там на находищата обаче е скъпо и крие технически предизвикателства.

Находищата са отдалечени от инфраструктурата, изградена на западния норвежки бряг, метеорологичните условия са сурови, а въпросите, свързани с околната среда, все още са чувствителна тема.

Според оценките петролният потенциал на Норвегия, открит през 2000 г., се оценява на 179 милиона барела.

Последни новини
Още от Новини