Урокът на Марио Драги за Курода

Президентът на ЕЦБ показа, че това как оповестяваш политиката си е толкова важно, колкото и действията, които предприемаш

Марио Драги, президент на ЕЦБ. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Марио Драги, президент на ЕЦБ. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Марио Драги даде важен урок на своя японски колега Харухико Курода миналата седмица: как оповестяваш политиката си може да е също толкова важно, колкото и действията, които предприемаш.

След като на 10 март ЕЦБ обяви въвеждането на по-агресивни монетарни стимули, отколкото редица анализатори очакваха, финансовите пазари все пак регистрираха разочарование. Президентът на институцията Марио Драги обърна движението на еврото от посока надолу, казвайки на пресконференцията, че по-нататъшно намаление на лихвите вероятно няма да е необходимо.

Гуверньорът на Централната банка на Япония Курода, който последва политиката на ЕЦБ на отрицателни лихвени нива, вече стана жертва на пазарните разочарования и случаят с Драги ще очертае рисковете за него през следващата седмица.

BoJ прибави отрицателните лихви към рекордната си програма за изкупуване на активи в опит да насърчи кредитирането и да даде свеж въздух на икономиката. След като изпадна в рецесия в средата на 2014, данните от миналия вторник потвърдиха, че БВП на Япония се е свил с 1,1% на годишна база през последните три месеца на 2015.

Въвеждането на отрицателни лихви от BoJ доведе до притеснения сред домакинствата и бизнеса. През последните седмици Курода почти ежедневно отговаря на въпроси в парламента.

Само 5 от анкетираните от Bloomberg 40 икономисти очакват допълнителни стимули след срещата на BoJ, която приключва на 15 март. Дори и така, след като веднъж е приложила политиката на отрицателни лихви, институцията може да ги намали още или да признае, че решението не е постигнало целта си. 80% от анализаторите виждат последващо намаление като най-вероятната стъпка на разгръщане на стимулите. Близо 90% пък са на мнение, че ще видим повече улеснения в края на юли.

„В сравнение с Драги Курода има предимство заради сравнително ниските очаквания за действие по време на срещата тази седмица“, заяви Шон Келоу, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp. „Все пак той вероятно е обърнал внимание на обръщането на пазара след коментара на Драги за това до колко могат да бъдат намалени отрицателните лихви. Курода трябва да потвърди отново съществуващия ангажимент за по-нататъшно намаляване на лихвите в случай, че е необходимо“. 

Последни новини
Още от Новини