Лагард призова Азия да е по-активна в направляването на световната икономика

Управляващият директор на МВФ предложи конкретни мерки за отделните страни

Кристин Лагард на конференцията в Ню Делхи. Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg Кристин Лагард на конференцията в Ню Делхи. Снимка: Kuni Takahashi/Bloomberg

Азия трябва да заеме ръководна роля в глобалната икономика, която да отразява нарастващото влияние на континента, заяви управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Азиатските власти трябва да използват паричната политика за подкрепа на икономиката, фискалната – за да ускорят растежа и макропруденциални мерки – за да защитят финансовата стабилност, каза в своя реч в Ню Делхи Лагард. По думите й ключът към промяната са структурни реформи, които да насърчат конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

Лагард, която миналия месец бе преизбрана за нов петгодишен срок, нарече Азия „най-динамичният регион в света“. „Сега Азия влияе на света повече от всякога“. „В същото време тя е много по-дълбоко засегната от глобалната икономическа обстановка, отколкото когато и да било преди, и трябва да отвърне“.

Тя коментира още, бързата интеграция на континента и фактът, че много азиатски държави са постигнали икономически чудеса, като част от тях са станали световни суперсили, пише Bloomberg.

Все пак обаче континентът трябва да отговори на глобалните предизвикателства, сред които са волатилните пазари и капиталовите потоци, затягането на финансовите условия и ниските цени на суровините, смята тя.

Лагард предложи следните мерки за отделните страни:

  • Китай трябва да подобри алокацията на кредита, за да помогне за ребалансирането на икономиката и намаляване на инвестиции, основани на дълг.
  • Япония трябва да проведе реформи на пазара на труда и корпоративното управление и да дерегулира продуктовите си пазари.
  • Индия, която е в „решителен момент в своята история“, трябва да подобри ефективността на продуктовите пазари, да насърчи частните инвестиции и инфраструктурата.

„Въпреки растежа в Азия, доходното неравенство се е увеличило в 15 от 22 държави от 1990 насам. Разширяването на достъпа до здравни и финансови услуги е важно за отключването на потенциала на региона“, каза още Лагард.

Според нея правителствените разходи трябва да се насочат към най-бедните, а данъците да станат по-прогресивни. Тя призова още за подобряване на достъпа до вода и електричество и за по-силна търговска интеграция. 

Последни новини
Още от Новини