Иде ли нова кредитна и имотна криза в САЩ?

Пазарът на секюритизиран дълг се забавя заради очертаващия се край на силнния ръст на пазара за бизнес имоти

Манхатън Снимка: Craig Warga/Bloomberg Манхатън Снимка: Craig Warga/Bloomberg

Бумът на американския пазар за секюритизиран дълг може и да е към своя край, след като актуалните данни показват, че шестгодишният период на силни ръстове на цените на бизнес имотите вероятно също приключва, съобщава Investor.bg, цитирайки Ройтерс.

Рейтинговата агенция Moody's отчете спад на нейния индекс, който отразява цените на бизнес имотите, от 0,3% през януари. Това е и първият спад на индикатора от 2010 г., отбелязва информационната агенция.

„Това е сериозен белег, който показва, че има промяна в нагласите на инвеститорите в бизнес имоти“, посочва компанията.

Дори минималният спад на цените доведе до оттегляне на инвеститорите на пазара на секюритизиран дълг от рисковите позиции. „Засега фундаментите са стабилни, но се виждат и първите пукнатини“, коментира Кристъфър Съливан от United Nations Federal Credit Union в Ню Йорк.

Анализатори, които преди месеци твърдяха, че пазарът ще устои на волатилността и ще успее да се справи с настъпващия матуритет на все повече заеми, вече преосмислят стратегиите си и преизчисляват загубите.

„Пазарът е доста дисфункционален в момента“, признава Лиса Пендъргаст, анализатор от Jefferies. Основните опасения са, че нова кредитна криза би довела до нова вълна от фалити, тъй като кредитополучателите няма да се квалифицират за рефинансиране или просто ще се откажат от имотите.

Това вече се случи с няколко десетки имота през последните месеци, отбелязва агенцията. Някои инвеститори не са успели да рефинансират заради волатилните дългови пазари. При други продажбата на имотите се е провалила заради невъзможност на купувачите да си осигурят необходимата сума през дълговите пазари.

Пазарът на секюритизиран дълг в САЩ се изчислява на около 600 млрд. долара. До 2018 г. изтичат заеми за 200 млрд. долара, подчертава Ройтерс. Според CNBC тази сума е двойно по-висока – 400 млрд. долара. Същевременно анализатори занижиха очакванията си за обема на новоемитираните през тази година ценни книжа, обезпечени със заеми за имоти до 60-80 млрд. долара. Предишните прогнози бяха за обем от 100 млрд. долара.

Някои от най-големите инвеститори в бизнес имоти в САЩ твърдят, че предпочитат да се оттеглят от пазара, отколкото да инвестират, заради прекалено високите цени, които вече надвишават и предишния рекорд от 2007 г. Според тях времето е по-добро за продажба на имоти, а не за инвестиции.

CNBC отбелязва, че пазарът на бизнес имоти в САЩ е преминал през впечатляващо добра година. Засиленото търсене и ниският дял на свободните площи продължават да тласкат наемите нагоре. Инвеститорите обаче продължават да очакват висока доходност, а пазарът на секюритизиран дълг не успява да удовлетвори очакванията им. Това ги принуждава да търсят алтернативи, което отваря сериозна пропаст при финансирането за сектора на имотите, отбелязва изданието.

Пазарът на секюритизиран дълг е вторият най-голям източник на финансиране за сектора на имотите в САЩ.

Последни новини
Още от Новини