Какво прави Индонезия, за да привлече инвеститорите

Президентът Джоко Видодо връща доверието

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тони Нейфт, главен икономист в CLSA, коментира пред Bloomberg възможностите за инвестиране в Индонезия и реформите в страната. 

Ришаад Саламат, Bloomberg: Нека поговорим за Индонезия. Вие смятате, че президентът Джоко Видодо си възвърна доверието на останалите. Какво ви кара да го твърдите?

Тони Нейфт, главен икономист в CLSA: Той излезе с много дръзка политика за стимулиране на чуждестранни инвестиции. Това, което му помогна да спечели доверие сега е, че ясно адресира ключовата слабост на индонезийската икономика, а именно платежния баланс. Регистриран е дефицит по текущата сметка и няма достатъчно преки чуждестранни инвестиции, които да го покрият. Новите мерки за повече инвестиции ще подсилят платежния баланс и ще осигурят стабилност на валутния курс, което е сред най-големите притеснения за инвеститорите.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Едно от нещата, от които най-много се нуждае Индонезия, е да отстрани част от тази пренаситеност в икономиката. Инвестирането в инфраструктура ще е с ключово значение. Как ще го приложи?

Тони Нейфт, главен икономист в CLSA: Получихме два силно успокояващи сигнала за инфраструктурата от администрацията на Видодо. Първото, вместо това, което обикновено виждаме на развиващите се пазари – инвестиране в огромен брой проекти, Видодо е по-силно фокусирани върху проекта за борба с бедността, който ще бъде изпълняван през следващите 4 години. И другата положителна промяна при инфраструктурата е свързана с придобиването на земя. Наскоро Върховният съд постанови в полза на създаването на електроцентралата в Батанг. Това е много силен проект и сега президентът ще има възможността да ускори бъдещите инфраструктурни проекти.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Добре, нека сега помислим в посока на това какво прави президентът за привличането на чуждестранни инвестиции. Как ще намали регулациите и ще премахне административната тежест?

Тони Нейфт, главен икономист в CLSA: Използвайки политиката на дерегулация и подсилвайки пакета с такива мерки. Но по-специфично по отношение на връщането на чуждестранния капитал е да се върне капиталът, държан от самите индонезийци. Много от тези, които се насочиха към Сингапур и напуснаха Индонезия през 2015 започнаха да се връщат, отразявайки възвърнатото доверие към Видодо. И нещо, което е още по-важно, индонезийските корпорации виждат инвестиционни възможности в страната си и ако решат да върнат капитала си обратно там, вместо да го държат в Сингапур, могат да очакват по-висока доходност. Във връзка с чуждестранният капитал това е може би най-успокояващото нещо, което виждаме сега. 

 

Последни новини
Още от Новини