Какви данни да очакваме от Китай през почивните дни

Коментар на Малкълм Скот, Bloomberg

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

След известно забавяне около публикуването на данните за китайската икономика около Китайската нова година, през почивните дни ни очакват данни за фабричното производство за януари и февруари. Освен това гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан отново ще има думата. Малкълм Скот от Bloomberg коментира темата.

Заради почивните дни около Китайската нова година се получава период, в който дълго време няма данни за производството на фабриките. Липсват ключови прочити за януари и февруари и заради почивните дни събират данните заедно. Най-после ще ги получим, което ще ни даде по-добър поглед върху представянето на втората по големина икономика в света. По отношение на индустриалното производство очакваме още застой. Проучването ни, което не е приключило, за момента предсказва спад на растежа до около 5,6% за периода януари февруари. Това ще е най-слабото начало на годината от 2009 насам, когато светът беше в рецесия. По отношение на инвестициите също очакваме забавяне до около 9,4%, което ще е най-ниският ръст на инвестициите от 2000 насам. Забавянето в инвестициите в имотния сектор оказва сериозно негативно влияние. Има и добри новини и това е секторът на търговията на дребно. На този етап очакваме ръст от 11% заради високото потребление около Китайската нова година.

Какво можем да кажем за брифинга на Китайската централна банка? Гуверньорът ще говори отново. За какво по-специално трябва да внимаваме? Мина много кратко време от последния му брифинг.

Така е, той не даваше изявления в продължение на месеци, не чувахме нищо от него. Изведнъж започва да говори почти всеки ден. Чухме много от него в края на февруари.  Очакваме да чуем още в тона на това, което каза и преди. По отношение на валутата, че няма причина за устойчиво поевтиняване и че тя се крепи на много силни фундаменти. Вероятно ще чуем още подобни изказвания. Можем да чуем интересни новини и по отношение на лихвите. По време на Конгреса на Народната партия чухме някои елементи за развитието на паричния механизъм на Китай. Казаха, че ще започнат да дават повече насоки на пазара. Можем да получим още новини и по тази тема. Да не забравяме и че миналия път, когато гуверньорът говори беше по време на срещата на Г20, когато даде сигнал, че все още има възможности пред паричната политика. Това се случи в петък, а следващия понеделник последва понижението на минималните изискуеми резерви. Само дни след това изказване наистина имаше действия. Коментарите му около паричните механизми и политики може да са много интересни. ви нови стимули до края на юли. От сега до юли ще има 4 срещи. Според повечето прогнози няма да има стимули през март, но се очакват нови стимули през април, юни или юли. Най-сериозни са очакванията на икономистите за понижение на лихвите до ниво под -0,1%. Пазарът на индексираните суапове също взема предвид понижение на лихвата под -0,1%. Пазарът на индексираните суапове показва очаквания, че след 6 месеца депозитната лихва в Япония ще е на ниво от -0,2%. Това показват резултатите и от нашето проучване. BoJ ще трябва да действа в определен момент през следващите 4 до 6 месеца. Инфлацията все още е близко до нулата, но мерките няма да дойдат през следващата седмица.

 

Последни новини
Още от Новини