Как централните банки могат да помогнат за растежа на глобалната икономика

Необходими са и реформи от страна на правителствата, смята Ален Дихейз, главен изпълнителен директор в Adecco

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Франсин Лакуа, Bloomberg: Изглежда, че на трудовия пазар нещата са много по-различни отколкото на капиталовия. След една лоша новина хората разпродават акции. Когато видим възстановяване пък, те казват, че са разпродали твърде много. Главните изпълнителни директори са много по-несигурни. Те не харчат много и в същото време не се тревожат толкова силно за бъдещето. Отчитате ли това и по какъв начин те използват вашите услуги?

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор в Adecco: Всичките ни клиенти са предпазливо оптимистични, но в среда на умерен растеж навсякъде по света, включително в Азия. Ако погледнем към числата в Япония, за четвъртото тримесечие виждаме доста добър растеж. Със сигурност има много несигурност и липса на предвидимост по отношение на Китай е допълнителен фактор. Всички знаем, че сме заобиколени от несигурност днес– в Европа, Китай, Brexit, Испания, ЕЦБ. Списъкът е дълъг.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Мислите ли, че този умерен растеж, който наблюдаваме, примесен с действията на централните банки, ще доведе до умерен растеж през следващото десетилетие.

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор в Adecco: Според мен това, което централните банки и в частност ЕЦБ трябва да направят е да подкрепят възстановяването и да се уверят, че тази подкрепа ще се пренасе в реалната икономика. Бих се радвал, ако ЕЦБ предприеме действия във връзка с инвестициите в инфраструктура. В Европа липсват достатъчно такива. Ако инвестираме в инфраструктура, ще създадем растеж, работни места, а това е, което всички търсим.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Дали според Вас политиката на Марио Драги по отношение на инфлацията е без успех? Това, което наричаме „хеликоптерни пари“. Парите директно да отиват в джоба на всеки един европейски гражданин.

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор в Adecco: Продължавайки тезата ви за „хеликоптерните пари“, парите достигнаха до определено ниво във финансовата система, но не допринесоха за растежа в реалната икономика.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Как може да стане това?

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор в Adecco: Това е предизвикателството. От една страна смятам, че ЕЦБ трябва да го позволи, но от друга страна държавите и правителствата им трябва направят реформи, за да са сигурни, че стават конкурентоспособни и по-атрактивни в глобален мащаб.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Да, това е, което повечето главни изпълнителни директори ни казват. Много благодаря за участието.

 

Последни новини
Още от Новини