На какво се дължи забавянето на китайската икономика?

Коментар на Брайън Гох, изпълнителен директор на Bordier & Cie в Сингапур

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брайън Гох, изпълнителен директор на Bordier & Cie в Сингапур, коментира забавяне на китайската икономика. Той разговаря с Ришаад Саламат в предаването „Trending Business” по Bloomberg TV. 

Какво се случва там? Какво мислите за китайските акции? Бихте ли търгували в Хонконг?

Не, защото институционалните инвеститори продават на късо в Хонконг, когато получат лоши новини за китайската икономика. Ние смятаме, че китайската икономика се представя добре. Тя се забавя с толкова с колкото трябва. БВП на Китай възлиза на $10 трлн. в номинално изражение. И да очакваме, че тя ще расте със 7% всяка година е просто несериозно. Икономиката на Китай ще се забави до нива от 6,4%, ако използваме официалните данни като база за сравнение. Китай има тежка промишленост. Намираме се в средата на глобална търговска война. Може да се каже, че се намираме в такъв сценарий в продължение на последните 6-7 години. В резултат на това производството понасе негативни ефекти, което ни дава основание да очакваме, че китайската икономиката ще забави темпа си на нарастване.

Китай е ясен риск. Знаем кои са проблемите там, нали така? Ситуацията там обаче продължава да представлява проблем. Властите в Китай също са наясно какво се случва. Хората се притесняват, че не правят нищо по въпроса.

Не съм сигурен, че може да направят много. Цялото това говорене и отвличане на общественото внимание от инвестициите в тежката промишленост към сектора на услугите e умишлено. Нека да го наречем така. Мисля, че това е динамика, която е натрапена на Китай. Това не е нещо, което те се опитват да направят, а е нещо, което е направено с тях и имайки предвид китайската култура и психология, винаги е по-добре да кажеш, че е умишлено. Това е проблем. Дори и по естествен път икономиката пак трябваше да се забави. За съжаление инвеститорите се подвеждат по заглавията и разпродажбите на пазара. Както споменах, китайската икономика се задвижва от ръста в сектора на търговията на дребно. 90% от капиталовите сметки на фондовите борси в Китай са от сектора на търговията на дребно.

Казвате, че преходът към услугите може би служи за отвличане на вниманието. Много хора заложиха на целия този процес или не е така?

Да, така е. Имаме икономика на две скорости. Традиционната икономика се представя по-зле на фона на огромния капацитет, който трябва да бъде съкратен или премахнат. От друга страна, имаме нова икономика, която всъщност се представя добре. Ако погледнем отчетите на Националната асоциацията на мениджърите по покупки данните за PMI индекса в Китай показват, че има стабилност на сектора на услугите и забавяне на производствената активност. Към днешна дата мисля, че икономиката се представя добре.  

 

Последни новини
Още от Новини