Fitch понижи перспективата за рейтинга на Португалия заради политически рискове

Основната причина за евентуално понижение на оценката би била влошаването на напредъка по фискалната консолидация

Португалският премиер Антонио Коста Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Португалският премиер Антонио Коста Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Агенция Fitch Ratings понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Португалия от „положителна“ на „стабилна“, отбелязвайки политическите рискове, които пречат на намаляването на дефицита, пише Investor.bg, цитирайки Ройтерс.

Самият рейтинг е запазен на равнище ВВ+, което попада в категорията на спекулативните инвестиции, в която страната е от 2011 г., когато поиска международна спасителна помощ.

„Необходимостта от прилагане на допълнителни мерки за икономии през 2016 г. или в бюджета за 2017 г. би могла да бъде точката на пречупване за съюза“ между социалистическото правителство и радикалните леви партии, предупреждава Fitch.

„Правителството на Антониу Коща ще поддържа проевропейска позиция“, гласи становището на рейтинговата агенция. Въпреки това „ще бъде трудно да съгласува европейските си ангажименти с исканията на Левия блок и Комунистическата партия“, което „създава значителни политически рискове в краткосрочен план“.

Изпълнението на бюджета се размина с целите за 2015 г., като дефицитът възлезе на 4,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо първоначално очакваните 2,7%. Без спасителния заем за 2,2 млрд. евро за Banif, отпуснат през декември, официалната цифра щеше да е над 3%.

Според Fitch Португалия няма да излезе от процедурата по прекомерен дефицит тази пролет, както се планираше. Свиването на недостига от 7,2% от БВП през 2014 г. (3,4% след приспадане на еднократните ефекти) бе благодарение на умерения растеж вместо на структурните реформи, тъй като фискалната консолидация бе спряна в навечерието на парламентарните избори през октомври. 

Плановете на правителството за намаляване на бюджетния дефицит за 2016 г. също са под риск. Според Fitch целта за 2,2% от БВП е базирана на оптимистични допускания за икономическия растеж и инфлацията.

Налице са неизвестни относно това как правителството ще финансира разликата от обрата в курса на политиката в някои насоки, обявен за тази година, тъй като някои от предложените мерки за повишаване на приходите могат да се окажат трудни за цялостно изпълнение.

В този контекст Fitch очаква дефицит от 2,8% през 2016 г. Агенцията прогнозира реален ръст на португалския БВП от средно 1,5% през тази година – с колкото изпрати 2015 г.

В края на 2015 г. делът на брутния държавен дълг спадна до 129% от БВП от 130,2% през 2014 г., но все още е над официалната цел за 124,2% от БВП. Това е така заради спасяването на Banif и неуспеха с продажбата на Novo Banco.

Заради влошената фискална консолидация агенцията прогнозира по-бавно понижение на съотношението, което ще е вече 122% през 2020 г. Това е повече спрямо мартенската прогноза на компанията за брутен държавен дълг от 117,5% от БВП. До 2024 г. се очаква нивото му да намалее до 115,5%.

„Подобно високо ниво на дълга оставя публичните финанси с ограничена гъвкавост, ако бъдат изправени пред бъдещи шокове и изложени на риск от дефлация“, пише още в становището на Fitch.

Основен риск пред понижение на рейтинга крие евентуалният неуспех по напредъка за понижаване на дела на държавния дълг към БВП или справяне с външните дисбаланси.

Последни новини
Още от Новини