Цената на природния газ на 17-годишно дъно

Природният газ е поевтинял с 26% през февруари

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Цените на природния газ се сринаха до 17-годишно дъно през изминалата седмица, подчертавайки нарастващото предлагане на световния пазар, и то в момент, в който САЩ започва да изнася първия си шистов газ, предава Investor.bg.

В понеделник цените на природния газ на New York Mercantile Exchange се понижиха с 4,5% до най-ниското си ниво от 1999 насам, след като прогнозите за времето в САЩ сигнализираха за по-топли климатични условия през следващите седмици, ограничавайки търсенето на природен газ за отопление.

В резултат на този спад природният газ е поевтинял общо с 26% през февруари. Цените се възстановиха леко във вторник, но перспективите остават мрачни.

Япония, най-големият вносител на природен газ в света, рестартира ядрените си реактори шест години след трагедията във Фукушима през 2011. Три от общо 43 реактора са включени от август насам, като се очаква тенденцията да продължи. Това ще направи страната по-малко зависима от втечнен природен газ (liquid natural gas, или LNG) за генериране на електроенергия.

През януари доставките на LNG до Япония са се понижили най-силно за последните шест години, сочат изчисления на Bloomberg.

Това не вещае нищо добро за Австралия, която вля инвестиции за над $160 млрд. в LNG точно преди да започне разгромът на суровините, който срина цените на петрола със 70% от лятото на 2014 насам.

Очаква се производството на LNG в Австралия да нарасне с 50% през петте години до 2020, макар че някои производители намаляват капиталовите разходи и тези по добива, заяви подразделението BMI Research на Fitch Group в коментар от миналата седмица.

„Увеличаване на производството от находища на газ, свързани с мегакомпании за износ на LNG, ще засили големия подем на производството на газ като цяло“, пише BMI Research.

Търсенето в Китай също намалява, като вносът на LNG се е понижил с 1% през 2015  – за пръв път в историята, заради забавянето на икономиката. Купувачите отлагат доставките по сключени по-рано договори, тъй като устойчивият спад на енергийните цени означава, че спот цените в момента са по-конкурентни от тези, определени преди известно време.

Конкурентни енергийни източници, като въглища и възобновяеми източници, също ограничават търсенето, предизвиквайки преговори по условията на договорите.

В условията на свръхзапасен пазар BMI Research очаква LNG договорите да еволюират до модел на бартерна основа, вместо да се базират на традиционни договори с обхват от 15-20 години, които изискват минимален обем на доставките годишно.

Първите доставки на американски втечнен природен газ за бразилската Petrobas на 24 февруари подчертават тази позиция, тъй като продажбата е била чрез спот договор, макар че се очаква находищата, оперирани от Cheniere Energy, да осъществяват доставки по дългосрочни договори.

„Това представлява известен проблем, тъй като едва ли има световен недостиг на природен газ, а цените се сринаха в резултат на разгрома на цените на петрола, като някои производители вече предлагат доставка на LNG на спот пазара“, казва Крег Джалал, главен редактор на данните във VesselsValue.com, онлайн база данни за оценка на доставките.

 

Последни новини
Още от Новини