КТБ вече е с двама синдици

Лазар Илиев е бил освободен от УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Лазар Илиев. Снимка: ФГВБ Лазар Илиев. Снимка: ФГВБ

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са вече двама.

Това става факт, след като Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е освободил Лазар Илиев. В резултат банката вече се представлява от двамата постоянни синдици Криси Христова Маринова и Ангел Николов Донов. Те бяха бяха избрани от списък с над 30 кандидати за банкови синдици през ноември миналата година, като заеха мястото на Росен Ангелчев, който тогава бе отстранен след критики на премиера Бойко Борисов.

Решението е вписано по партидата на КТБ в Търговския регистър днес, в 14:04 часа, пише Investor.bg.

От банката не коментираха какво налага освобождаването на Лазар Илиев и дали е в резултат на намерението на финансовия министър Владислав Горанов да поиска от ФГВБ да освободи синдиците на банката, което той изказа още на 26 февруари, петък. 

От ФГВБ не бяха открити за коментар, но най-вероятно ще излязат с официално съобщение за промяната, както информираха и за смяната на Росен Ангелчев през ноември 2015 г.

Напускането му бе по собствено желание, като заедно с Илиев първи влязоха в КТБ през март 2015 г.

Кой е Лазар Илиев?

Лазар Илиев притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера. До предлагането му за временен синдик на КТБ Илиев работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция „Административна дейност“. От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка, първоначално като директор на дирекция „Правна“, а през последните шест години - като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор.

В периода от 1993 до 2002 г. Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна“ в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно“ на БНБ. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.

Лазар Илиев е магистър по право от СУ „Климент Охридски“. Притежава квалификация от Austrian Bankers College. Притежава високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие. Владее английски и руски език.

Последни новини
Още от Новини