Доларът на 1-месечен връх след предварителните данни за заетостта

Новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ достигат 214 хил. за февруари

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Щатският долар поскъпна до 1-месечен връх след публикуването на предварителните данни за новите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ. Данните показват, че през февруари американската икономика е добавила 214 хил. нови работни места, което е доста над очакваните 190 хил.

Данните продължават да дават поводи за размисъл на гуверньора на Фед Джанет Йелън като са поредният индикатор, показващ сила и стабилност на пазара на труда, което от своя страна дава основание на Фед за повишение на лихвите – нещо, към което се понижиха очакванията през 2016, въпреки че в края на миналата година Фед насочи пазарите към това да очакват 4 повишения на лихвите в САЩ.

Доларовият спот индекс проследява движението на долара спрямо 10 важни валути на основните търговски партньори на САЩ. Това са еврото, йената, паунда, канадският долар, мексиканското песо, австралийският долар, швейцарският франк, корейският вон, китайският юан и бразилският реал.

При ЕЦБ ситуацията е напълно на противоположния полюс, като анализаторите и пазарите очакват сериозна намеса и нови стимули от страна на ЕЦБ на 9 и 10 март, когато паричната институция ще се събере за среща във Франкфурт.

За това намекна и ЕЦБ днес, като Сабине Лаутеншлегер, която е член на Управителния съвет на ЕЦБ, каза, че европейските банки трябва да намерят начин да увеличат печалбите си като не разчитат само на лихвения спред между депозитите, които привличат и заемите, които отдават. Негативните лихви в еврозоната удариха печалбите на банките, чиито акции са едни от най-губещите от началото на годината. Думите на Лаутеншлегер сочат, че негативните лихви в еврозоната едва ли ще бъдат премахнати скоро, а анализаторите и инвеститорите дори се готвят те да бъдат понижени още повече на 9 и 10 март.

Лаутеншлегер каза, че не е нейна работа да намери работещ бизнес модел за всяка една банка.

Депозитната лихва на ЕЦБ е на ниво от -0,3% от 9 декември насам, а лихвата по основните операции по рефинансиране на банките е 0,05%.

 

Последни новини
Още от Новини