Русия вдигна акциза на бензина

Повишението е в сила от 1 април

Бензиностанция на Royal Dutch Shell в Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Бензиностанция на Royal Dutch Shell в Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Президентът Владимир Путин подписа закон, с който повишава от 1 април 2016 акциза на бензина, съобщи РБК. Според Министерството на финансите на Русия цената на бензина може да скочи с 6,5-7%.
Акцизът става 2 рубли /0,03 щ.д./ за литър бензин и 1 рубла /0,01 щ.д. за литър дизел/.

"При сегашната крайно сложна бюджетна ситуация, това е единственият начин да се попълнят пътните фондове", каза официален представител на МФ, цитиран от РБК.

"Ако цените на петрола се върнат към ръст, ще предложим да се върнем на предишния акциз или да го понижим", каза Зубарев.

Мярката трябва да донесе допълнителни приходи за бюджета от 1,17 млрд. щ.д.

За последен път две увеличения на акциза на горивата за година имаше през 2013.

Русия смята, че замразяването на производството, което предложи заедно със Саудитска Арабия трябва да продължи поне 12 месеца, за да подкрепи цените.

"Имаме нужда от най-малко една година", за да компенсираме глобалното пресищане, каза министърът на енергетиката Александър Новак пред репортери в четвъртък, 25 февруари 2015. Големите производителки на петрол може да се споразумеят по замразяване на производството в средата на март и да оценят "ако механизмът работи" през юни, каза Новак, цитиран от Bloomberg.

Руската централна банка уточнява хипотезите по цената на петрола за базов и рисков сценарий, каза Елвира Набиулина пред журналисти в Шанхай, където се проведе срещата на Г20. Рисковият сценарий предвижда цена на петрола от 25 долара за барел, съобщава ТАСС.

 

Последни новини
Още от Новини