Hollywood влиза в играта

Китайска стартъп компания набира скорост чрез игри, базирани на хитови продукции от Hollywood

Ерик Тан, основател и главен изп. директор на Fifth Journey. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ерик Тан, основател и главен изп. директор на Fifth Journey. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ерик Тан, основател и главен изп. директор на Fifth Journey, коментира съвместните проекти на компанията с едни от най-големите студия на Hollywood. Той изгражда видеоигри на базата на най-големите филмови хитове. Интервю на Ришаад Саламат за предаването Trending Business на Bloomberg TV.

 

Нека започнем с това, какво всъщност правите?

Благодаря за поканата. Fifth Journey притежава две предимства, заради които Hollywood иска да работи с нас. От една страна, ние изграждаме мобилна развлекателна платформа, с което подпомагаме Hollywood да рекламира...

 

Всъщност, вие взимате един филм и на негова база правите игра.

Точно така.

 

Кажете ни как точно се случва това.

Ние се свързваме със студията в Hollywood на доста ранна фаза, за да се запознаем със историята и самите герои. На този етап не можем да разкриваме имена на филми, но палитрата от жанрове, които покриваме е много пъстра - от огромни екшън проекти, през анимационни дебюти, до вече възприемани, като класика филмови проекти.

 

Какво сте направили до момента?

До сега нямаме издадена игра, но работим по пет заглавия, които ще правим през следващите 18 месеца. Първата ни игра ще бъде на пазара това лято.

 

С кого работите и какъв по-конкретно е техният интерес?

Подкрепят ни три големи холивудски студия...

 

Дайте ни име на студио и какъв е обемът на инвестицията?

За момента на мога да разкривам конкретни числа, но става дума за стратегически инвестиции от Universal Pictures, Lionsgate и MGM.

 

Видяхме покачване на акциите на Lionsgate?

Да. След нашето представяне техните акции скочиха с 9%, увеличавайки стойността на компанията на 3 млрд. Има стойност, която филмовите компании могат да монетаризират чрез най-голямата икономика на света, китайската.

 

Тази стратегия ще проработи ли?

Китайският пазар има своите особености и предизвикателства. Много хора не успяват да намерят правилния канал и да изградят правилните партньорства. Второто предизвикателство, с което се сблъскват, е че не познават местната култура и нямат ноу-хау за работа в тази среда. Ние можем да помогнем на Hollywood да се справи с тези проблеми.

 

Hollywood е пресечна и привлекателна точка за достъп до китайския пазар, но дали важи и обратната връзка – за китайски филми, които да превърнете в игри и да презентирате на американския пазар.

Към настоящия момент подходът ни е глобален и работим с различна интелектуална собственост, но зрителите имат различни предпочитания. Ние, във Fifth Journey работим с някои супер-популярни заглавия в Азия. „Непобедимите“ е перфектният пример. Това заглавие може да се представя толкова добре в Северна Америка, но в Азия се справя страхотно. Същото се отнася и за „Терминатор: Генезис“ на Paramount Pictures. Американците може да не оценяват тези заглавия, но пък в Китай имат много големи фенове и привърженици. Точно затова сме толкова въодушевени.

 

Какви са финансовите ползи на студията от работата им с вас. Какво получават? Какъв е процентът от продажбата на Вашите игри? Предполагам, че се изчисляват отделно за всяко заглавие.

По принцип бокс-офис приходите представляват около 50% от постъпленията, а домашното видео генерира още около 20%. Интерактивните методи генерират около 30%. Това, което наблюдаваме, като глобална тенденция в Северна Америка е, че бокс-офис приходите спадат. Ние предоставяме на студията повече възможности да компенсират тези спадове, чрез подсилване на приходите от интерактивни медийни дейности, като мобилните игри.

 

Ерик, защо Fifth Journey и какво стои зад името?

Този въпрос ми харесва особено много. В името сме вложили многозначителни препратки. От една страна, ние сме това пето пътуване, което следва отвъд стандартните посоки на света – изток, запад, север и юг. Освен това, всяка наша игра е приключение, тя е пътуване. Всяка от нашите игри е посока. Така че, няколко различни пласта са преплетени в името. 

 

Последни новини
Още от Новини