Ирландия – близо до мега-коалиция

Ирландският премиер Енда Кени ще мисли 48 часа за възможностите за политическа стабилност на страната

Премиерът Енда Кени и съпругата му, Фиона Кени, упражниха правото си на глас на изборите, 26.02.2016. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Премиерът Енда Кени и съпругата му, Фиона Кени, упражниха правото си на глас на изборите, 26.02.2016. Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Премиерът на Ирландия Енда Кени призова за време и пространство, за да проучи възможностите за създаване на стабилно правителство, след като двете най-големи партии в страната отвориха врати с надежда за създаване на безпрецедентна мега-коалиция.

Лидерът на Файн Гаел Енда Кени си осигури 25% на изборите в петък, според проучване на телевизия RTE, огласени в събота. Традиционният  му съперник Фиана Фейл събира 21% от гласовете на избирателите. Електоралната система на Ирландия изисква около 44% от гласоподавателите да изберат една политическа сила, за да може да управлява самостоятелно.

"Демокрацията може да бъде много вълнуваща, но може да бъде и безмилостна в действията си ", каза Кени в интервю за RTE, визирайки отхвърлената от гласоподавателите, предпочитана от него възможност за съюз с Лейбъристката партия. Той каза, че "наложеният императив" е да се намери формула за правителство, което да продължи икономическото съживяване на Ирландия.

Подобно на политическите лидери в Гърция, Португалия и Испания, Кени претърпя огромни загуби в изборите в петък, усещайки с пълна сила гневът на хората във връзка със съкращаването на разходите и увеличаването на данъците. Единственият вариант на Кени да осигури политическа стабилност в най-бързо развиващата се икономика в региона на еврото е пакт с Фиана Фейл, на букмейкъра Пади Пауър. Кени си даде срок от 48 часа, за да проучи възможностите, за да даде на нацията необходима стабилност.

"Ще има огромен натиск върху Файн Гаел и Фиана Фейл да се обединят. В противен случай ще трябва веднага да се пристъпи към нови избори“, заяви в Дъблин Райън Макгът от Cantor Fitzgerald LP.

Въпреки съществуващите идеологически различия между двете партии, една коалиция между тях може да се избегне нестабилността, кипящата в Португалия и Испания. Макар Файн Гаел да настоява за по-големи данъчни облекчения, и двете партии се обявяват за спазване на европейските правила, ограничаващи дефицита и обещаха да запазят 12,5% ставка за корпоративен данък в Ирландия.

"Различията между двете партии едва ли имат и ширината на цигарена хартия по повечето политически въпроси", каза в Дъблин Филип О'Съливан, икономист от Investe.

Последни новини
Още от Новини