ГДБОП затвори бензиностанции

Спряха от продажба горива и намериха устройства, с които може да се манипулират данни

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Изтеглят от пазара некачествено гориво, продавано в бензиностанции, съобщи МВР на сайта си. Досега са спрени 29 000 литра от обекти в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен.

Намерени са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП. 

Под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП се извършват проверки на обекти, търгуващи с гориво, съобщава пресцентърът на МВР.

Акцията се провежда от събота в Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково.

Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП, посочва се в съобщението. 

Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата.

Специализираната операция се осъществява от 26 февруари в столицата и в още 15 областни града. Предварително са избрани фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива. На базата на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции.

Най-често констатираните нарушения са разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. 

 

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които НИС мери във вреда на клиента.

Издадени са предписания за спиране от употреба на колонките и извършване на проверка на системите.

Последни новини
Още от Новини