Ще продължи ли понижаването на британската лира?

Коментар на Марк Макфарлънд, главен икономист на Coutts&Co

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният икономист на Coutts&Co Марк Макфарлънд коментира възможността за Brexit, как евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще се отрази на британската лира и перспективите пред щатския долар в предаването "Asia Edge" по Bloomberg TV 

Марк, да започнем с най-интересната новина в момента на валутните пазари – възможността Великобритания да напусне ЕС, т. нар. - Брексит. Той не е включен в цените, нали, по никакъв начин? Доколко реалистично е да видим лирата да се търгува за долар за около 1,30?

Какво да не е включено? Имате предвид излизането ли?...

Да, излизането, но нека го кажа по този начин: проучванията показващи, че ще има излизане.

Проучванията показват доста колебливи резултати. Така всъщност е по-добре да се каже. Ако погледнете залозите на букмейкърите, те ви дават шансовете от 2:1 в полза на оставането. Така че има доста волатилност при залагането, както и доста волатилност при плакатите. Но ако погледнете това, което се случва с лирата – тя отиде в другата посока спрямо еврото, както и спрямо йената и швейцарския франк наскоро, което е индикация, че има известно притеснение, че този процес може да приключи с излизане.

Само исках да ви напомня, че .... и .... са брокери...

Никога не сме го обсъждали тогава.

Ако говорим по принцип, противно на вероятностите, има Брекзит, колко време ще е необходимо на лирата да се възстанови?

Това, което е наистина важно при Брекзит е това, което ще стане с британските компании в случай на напускане. Дали те ще останат част от единния пазар, дали ще приемат някакъв режим подобен на швейцарския или на норвежкия, или дали ще получат статут на „най-облагодетелствана нация“. А процесът по излизане от Европейския съюз, съгласно Лисабонския договор е 2 години. Така че може да се получи много нестабилност, докато текат договорите за такъв договор. И това е истинският риск всъщност – периодът от тези 2 години след гласуването. Но по всяка вероятност, хората често говорят много преди референдум, а след това – крайният резултат е запазване на статуквото.

Значи, вие препоръчвате ли на клиентите си да правят нещо различно?

Мисля, че основният проблем в момента, както виждате е валутата. Нестабилността при нея е основния начин, по който хората изразяват притесненията си относно референдума за оставане в ЕС. Не виждаме това на капиталовите пазари, както и на другите пазари. Което по същество казва на клиентите: „Ако сте притеснени, че лирата ще падне, добре е да помислите за продукти, които могат да се възползват от това спадане и да хеджирате капиталите си срещу тази волатилност и срещу риска от спад.“ Щях да кажа, че следващото ниво е 1,3725, което беше установено през 2003 г. и следващото важно ниво.

Ако се върнем в тази част на света, вие очаквате засилването на долара в общи линии да приключва.

Да. Ние разгледахме този въпрос много пъти и, ако се върнете към 1994 г. и към 2004 г., всеки път, когато лихвите в САЩ са започвали да се покачват, доларът се е покачвал винаги преди Фед да вдигне лихвените проценти, а не след това. С други думи, има типичен цикъл, при който покачването се включва в цената, доларът се покачва, а после всичко тръгва в обратна посока и покачването на долара започва да се обръща. Всъщност, това вече започва да се вижда често във валутните пазари в момента.

Това ускорява ли се, като се има предвид сегашната пазарна волатилност, а също така с оглед на намалените очаквания за повишения от страна на Фед.

Това е добър начин да се опише това. Налице е съчетание и от двете неща. Затова, ако погледнем пазара на фючърси на федералните средства – там няма повишение на лихвите, което да е включено в цената. Там наистина лихвата спадна до нула. Но в същото време, ако разгледаме йената, швейцарския франк и еврото, страни с големи излишъци по текущата сметка – това са рискованите места да се скриете на валутните пазари и това е, което се вижда.

Човек би решил, че с отрицателните лихви, йената ще продължи да отслабва. Но тя е на ниво от 112 йени за долар – без промяна.

Да, точно така. Имаше доста ликвидиране на доларови позиции, имайте това предвид, за сметка на хората, които се хвърлят към другите валути. Така че всички настроения за агресивна позиция се обръщат и затова виждате движение към изхода.

 

Последни новини
Още от Новини