Британската икономика движена от потреблението, инвестициите със спад

БВП на страната расте с 0,5% през Q4

Ръстът на БВП на Великобритания по тримесечия за последните 5 години. Графика: Bloomberg Terminal Ръстът на БВП на Великобритания по тримесечия за последните 5 години. Графика: Bloomberg Terminal

Ръстът на британската икономиката през четвъртото тримесечие на 2015 отговаря на очакванията, като достига 0,5% спрямо третото тримесечие на миналата година и 1,9% спрямо последното тримесечие на 2014, съобщава Bloomberg.

Ръстът е движен от потреблението, докато инвестициите се забавят. Потреблението на домакинствата расте с 0,7%, като компенсира за спада в износа, който намалява второ поредно тримесечие. Спадът в експорта достига 0,1%, а външната търговия изважда 0,4% от растежа.

Инвестициите отбелязват най-големия си спад от почти 2 години насам, показват официалните данни. Те се понижават с 2,1%, което е най-голям спад от първото тримесечие на 2014 насам.

Данните от Великобритания са поредните, които подчертават проблемите в световната икономика, а страната се превръща в поредната, чиято икономическа активност е движена главно от вътрешното потребление. Правителствените разходи растат с 0,5%.

БВП на глава от населението – индикатор, който измерва стандарта на живот – расте с 0,3%.

Последни новини
Още от Новини