САЩ и Китай близо до резолюция на ООН срещу Северна Корея

Противоречията около Южнокитайско море остават

Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

САЩ и Китай са отбелязали „значителен“ прогрес за нова резолюция на ООН, насочена срещу Северна Корея, заради ядрената програма на страната, съобщава Bloomberg. Различията между двете държави по отношение на действията на Китай в Южнокитайско море обаче остават.

„Резолюцията се оценява от екипите ни в Пекин и Вашингтон, но фактът, че се оценява, е значим“, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Участието на Китай в нови санкции срещу Северна Корея ще се отрази сериозно на страната, тъй като Китай е най-големият ѝ търговски партньор и именно оттам Пхенян получава по-голяма част от хранителните и енергийни ресурси.

Между САЩ и Китай обаче изникна спор по отношение на системата за отбрана Thaad, която САЩ иска да разположи в Южна Корея. От Пекин изразиха притеснения, че тя ще представлява пряка заплаха за Китай. САЩ отговори, че ако Китай помогне за справянето с ядрената заплаха от Северна Корея, няма да има нужда от инсталирането на системата.

Продължават търканията между Пекин и Вашингтон и по отношение на ситуацията в Южнокитайско море и островите в региона.

„Островите в Южнокитайско море в исторически план са били територия на Китай. В същото време сме ангажирани да разрешим споровете чрез диалог и преговори по мирен начин“, каза Уан Уи, министър на външните работи на Китай.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай каза, че трябва да гледаме на остров Уди, един от Парацелските острови и островът, на който Китай разположи ракети, като на Хаваите и че Китай може да прави каквото си иска там. Белият дом отвърна, казвайки, че нито една друга държава не оспорва принадлежността на Хаваите, докато две други държави имат претенции към остров Уди.

 

Последни новини
Още от Новини