Плановете на Deutsche Teleкom за Европа

Тимотеус Хьотгес, гл. изп. директор на Deutsche Teleкom

Тимотеус Хьотгес, гл. изп. директор на Deutsche Telekom AG на Mobile World Congress in Barcelona в Барселона. 22/2/2016. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg Тимотеус Хьотгес, гл. изп. директор на Deutsche Telekom AG на Mobile World Congress in Barcelona в Барселона. 22/2/2016. Photographer: Pau Barrena/Bloomberg

Тимотеус Хьотгес, гл. изп. директор на Deutsche Teleкom  е оптимист за годината, която започва. Хьотгес коментира развитието на инфрастуктурата, новите услуги, регулациите, цените и стратегията на компанията в Европа в интервю за Керълайн Хайд от Bloomberg по време на Mobile World Congress в Барселона на 22 февруари 2016.

 

Вие присъствате в 50 страни в Европа. Говорим за забавяне и в търсенето на смартфони. Как се отразява това на вашия бизнес? Хората ъпгрейдват по-малко ли или все още виждате ръст в икономическото доверие в Европа? И търсене за повече данни?

Това, което виждате е една вълнуваща индустрия. данните летят през всякакви устройства. Всяка година се добавя нова функционалност.

По принцип индустрията ни расте от гледна точна на търсене. В миналото имахме много регулации на нашия пазар. Имаше публичен интерес към цената, която вървеше надолу.

Но имаме промяна в мисленето. Сега клиентите се интересуват повече да получат инфраструктура, по-високочестотни услуги, и ние това им предлагаме.

Позитивни сме за бъдещето. Нашият пазар и Deutsche Telecom растат с над 10% годишно.

Ние сме в по-добра позиция, отколкото в миналите години.

 

За да се създаде инфраструктура са необходими пари и инвестиции. Виждаме много сливания и придобивания, много консолидация в индустрията. Компаниите поне се опитват да се консолидират. Но регулаторите готови ли са да видят тази консолидация между страните?

Ако имате инфраструктура, все едно летите на голям самолет през океана и трябва да напълните всички седалки.

Колко по-добро е използването на мрежата, толкова по-добре е икономически и компанията по-добре може да инвестира.

Точно това става в Европа.

Имаме над 150 телекомуникационни компании. В САЩ имаме само четири. В Китай - 3.

Концентрацията в Европа започна. Имаме по-голям вътрешен пазар.

Вървим от четири към три оператора и сега имаме дори трансгранични сливания в Европа.

Поради икономиката на нашата индустрия, ще видим повече концентрация в следващите години.

 

И това добре ли е?

Това е добре. Добро е за клиентите. Колкото по-добре се използва инфраструктурата, толкова по-агресивно ще предлагате по-добри цени на потребителите си.

Ние го видяхме в Дания. Сливането не беше одобрено и оттогава цените растат.

Точно обратното, колкото по-добра е инфраструктурата, по-добре е за клиентите. Като при петрола.

 

Ами Холандия, където имате по-голяма конкуренция, защото изведнъж Vodafone се свързва с подразделението на liberty Global. Това проблем ли е? Имате по-силна конкуренция.

Ние обичаме конкуренцията.

Имаме чудесна мрежа в Холандия, изградихме LTE инфраструктура в цялата страна, която сега е наполовина празна и можем да предложим нещо, както в САЩ.

Доста сме агресивни.

Второ - имаме възможност да обмисляме други сделки в Холандия.

Затова очаквам да получим възможност в Холандия.

 

Обмисляте ли сделка в Холандия?

Не. Не вярвам в момента да има възможност.

 

И няма да продавате активите си?

Не планираме да продаваме в момента.

 

Ами в други страни? Разбира се, имате доста голям дял в сделката на BT и ЕЕ във Великобритания. Искате ли да го увеличите по някакъв начин?

Много сме доволни с това, което изградихме във Великобритания. Имаме най-добрата инфраструктура за Великобритания с ЕЕ, а BT е най-силният и могъщ оператор в областта на фиксираните линии.

Тези компании се обединяват. А ние имаме в Европа нещо, което е изпреварило тренда - конверсия фиксирани линии към мобайл. Интеграцията на фиксирани линии с мобайл работи в Европа, но не и в други части на света.

Сега тепърва идва във Великобритания и съм сигурен, че тази комбинация ще бъде много добра за клиентите.

Те биха могли да имат достъп до данните навсякъде. Неограничен достъп до данни - това е философията за тази конверсия.

 

Ами компаниите? Huawei показа повече бизнес-ориентиран хардуер от мрежова гледна точка. Вие насочвате ли се повече към корпоративните клиенти?

Абсолютно. Примерът с авиокомпаниите и заетостта на всички седалки - необходима е и бизнес класа. Имаме нужда от бизнес класа и за нашата индустрия. Повечето компании, с които работим, Deutsche Telecom има много силна бизнес класа.

Тук, на Mobile World Congress в Барселона показваме новите продукти.

Просто казано показваме какво имаме за бизнес клиентите. Това е IP услуга, която предлагаме в бъдеще на всички бизнес клиенти.

 

Това не се ли отразява на приходите ви от услуги? Какъв е ефектът върху потребителския ви бизнес?

Не става дума за цената. От гледна точка на бизнес клиента, по-важна е сигурността, доверието, удобството и услугата би трябвало да е достъпна от всички глобални локации. Това предлагаме с IP услугата, която наричаме Engina. Обявихме я тази сутрин.

 

Ами сигурността? Какво мислите за дебата с Apple за личните данни в САЩ? Подкрепяте ли технологичните компании, които казват, че трябва да пазят данните на потребителите си?

Мобилният световен конгрес е посветен на едно - имаме нужда от повече капацитет, дори още по-висока скорост на инфраструктурата и най-вече - мрежи в реално време. Така че времето за отговор в мрежата да е по-малко.

Това иска Deutsche Telecom.

Ние сме компетентни в технологиите що се отнася до мрежите.

Всичко това обаче работи само, ако е сигурно.

Доверието е основата на всичко, което става в мрежата.

За вас, като потребител и за нашите бизнес клиенти.

Сигурността е голяма тема.

Над 2000 души работят в едно подразделение на Deutsche Telecom, нарича се T-Sec. То обединява всички инициативи в областта.

Имаме много силен хъб, в който съсредоточаваме ноухауто. Това е нова услуга, която осигуряваме на цялата тази инфраструктура.

 

Подкрепяте ли Apple?

Аз подкрепям Apple. Трябва да се грижим за личното пространство на нашите клиенти. Това е задължително. Това е основата на бизнеса. Основата за ползване на данните в новия свят.

 

Последни новини
Още от Новини