Как да носим 1 милион долара в брой

Коментар на Bloomberg за предложението на Лари Съмърс

Има само две неща, които носите в куфарче като това – кодове за ядрено оръжие и купчини пари. Да, знам – просто се преструвайте. Лари Съмърс предложи да се отървем от банкнотите с висока номинална стойност, като банкнотата от 100 долара, за да стане по-трудно за престъпниците да си предават незаконно пари в брой. Как става това в действителност?

 

Ако приемем, че сме уважаващи себе си престъпници и искаме нашите пачки от 100 доларови банкноти да бъдат подредени прилежно, можем да съберем 10 000 банкноти в такова куфарче, което прави точно 1 милион долара. Заедно с парите, то тежи около 12 килограма. Но сега, нека приемем, че Лари Съмърс успее да постигне своето и имаме само 50 долари банкноти. Този милион става двойно по-голям размер, трябва да се върнем до магазина и да купим още едно куфарче и вече носим почти 25 кг на незаконната среща. А при 20 доларови банкноти – са дори повече куфарчета и почти 75 кг пари. И така нататък, разбирате идеята.

 

На теория, това изглежда като евтин начин да се предотвратят някои престъпления. За съжаление, един от най-лесните начини да се заобиколи това е използването на чуждестранна валута. Швейцарците имат банкнота, която е еквивалентна на 1000 доларова банкнота. И изведнъж тази купчина се превръща в това. Истината е, че докато не се включи цялото икономическо общество, предаванията на пари в брой изглеждат по-малко като в Холивуд и повече като това.

 

Последни новини
Още от Новини