Германските ДЦК с най-добро представяне на годишна база

Доходността по 10-годишните германски ДЦК записва най-дългия си период на спад от януари 2015 насам

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

На фона на най-печелившата сесия на германските държавни облигации инвеститорите очакват данните за инфлацията, които предстои да бъдат обявени следващата седмица, като знак затова дали ЕЦБ ще увеличи темпа на изкупуване на активи на заседанието си през март.

Очакванията на трейдърите за ръста на инфлацията в еврозоната се запазват близо до рекодно дъно тази седмица въпреки, че централната банка обеща да увеличи стимулите за насърчаване на растежа и повишаване на потребителските цени, пише Bloomberg.

По-слабият ръст на цените осигурява двоен тласък за инвеститорите в облигации. От една страна, защото запазва стойността на фиксираните плащания по ДЦК, а от друга, защото създава риск пред постигането на инфлационния таргет на ЕЦБ, което може да подтикне институцията да пристъпи към още стимули. Според  Bloomberg World Bond Indexes спекулациите за разширяване на програмата за количествени облекчения на ЕЦБ са довели до повишаване на печалбите на германските облигации с 3,4% досега от началото на годината. Глобалната несигурност на пазара на акции и суровини също така допринася за доброто представяне на държавните облигации и припознаването им като инвестиционни убежища от много инвеститори.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Германия се понижи с 6 базисни пункта до 0,20% в 5:00 p.m. в Лондон в петък. Тя спада в продължение на последните пет седмици, записвайки най-дългия си период на понижение от януари 2015 насам.

Последни новини
Още от Новини