Япония няма да отлага вдигането на ДДС

В интервю за радио Nippon Hoso Абе каза, че вдига данъка до 10% през април 2017 г., освен ако няма голям икономически шок, подобен на фалита на Lehman Brothers в САЩ или голямо земетресение.

Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че не обмисля провеждането на предсрочни парламентарните избори заедно с насроченото за лятото гласуване за горната камара на парламента. Освен това той няма намерение да отлага планираното увеличение в данъка върху потреблението, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

В интервю за радио Nippon Hoso премиерът заяви, че ще увеличи данъка до 10% през април 2017 г., освен ако няма голям икономически шок подобен на фалита на Lehman Brothers в САЩ или пък голямо земетресение.  

Третата по големина световна икономика се сви през последното тримесечие на 2015 г., а през януари износът се сви най-много от 2009 г. Ръстът при заплатите е стагнирал, темпът на ускоряване при инфлацията е изключително слаб и домакинствата не са склонни да харчат. От началото на годината широкият борсов индекс Topix се понижи с 16%, а йената поскъпна спрямо долара заради опасения за забавения ръст в Китай.

Шиндзо Абе спечели три последователни вота с обещанието неговата да съживи икономиката с плана си за облекчена парична политика, гъвкави разходи и структурни реформи. Сегашните икономически проблеми обаче затрудняват изчисленията му дали да проведе предсрочни избори за долната камара на парламента и да се възползва от разединената опозиция. Редовният вот трябва да се проведе през декември 2018 г.

Абе подкрепи централната банка в решението й да въведе отрицателна лихва по депозитите и заяви, че това не е причината за сегашните сътресения на пазарите.

Последни новини
Още от Новини