Да избягаш от евтиния имидж

Coca-Cola и Pepsi искат да трансформират имиджа на продуктите си

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Coca-Cola и Pepsi искат да се отърсят от имиджа си, свързан с близо еднолитровите чаши Big Gulp, и да сe борят за по-модерен такъв, пише Investor.bg.

Двата гиганта в сферата на газираните напитки се опитват да трансформират имиджа на продуктите си, които са смятани за нещо евтино, като се насочат към по-високи цени, докато американците намаляват потреблението на сладки газирани напитки.

Това означава появата на по-стилизирани кенове и бутилки Coca-Cola и експанзия на Mexican Coke, която е подсладена със захар, а не с високофруктозен царевичен сироп. Pepsi залага на своите „крафт газирани напитки“ и дори планира да отвори заведение за хранене в Ню Йорк през пролетта.

В съобщение до медиите Kola House на Pepsi миналия месец обяви със серия модерни маркетингови думи, че планира доста изненади в заведението си, включително „куратор на коктейли“ и специално меню. Идеята е, че самото му съществуване може да излъска имиджа на газираните напитки.

"В крайна сметка просто искаме да останем културно релевантни“, коментира Сет Кауфман, главен маркетинг директор на PepsiCo в Северна Америка.

Газираните напитки остават голям бизнес, като стандартните кенове и двулитровите бутилки все още представляват по-голямата част от пазара. Но същевременно американците търсят алтернативи, а компаниите в сферата се сблъскват с все повече конкуренти и са обвинявани за това, че насърчават затлъстяването. Между 2000 и 2014 обемът на консумираните в САЩ газирани напитки е спаднал с 14% според Bevarage Digest.

Ако продават по-малко напитки, Coca-Cola и Pepsi поне ще искат да взимат повече средства за тях.

Ето защо през 2014 PepsiCo представи Caleb's Kola, която идва в голяма стъклена бутилка с думите „Honor in craft”. По време на конференцията Beverage Digest скоро след това главният изпълнителен директор Индра Ноои заяви, че газираните напитки са загубили част от своя „готин фактор“ и напитки като Caleb's Kola помагат за неговото връщане.

Но „готиният фактор“ си има цена. В магазин за хранителни стоки в Ню Йорк бутилка Pepsi от половин литър се продава за 1,49 долара, в сравнение с 1,99 долара за бутилка от 250 милилитра от Caleb's Kola.

Освен това PepsiCo представи на пазара Montain Dew Dewshine – напитка, която се предлага в стъклена бутилка и е направена със захар, а не с царевичен сироп. Освен това обяви още един продукт - газираната напитка „1893“. Подобно на Caleb's 1893 има референция към създаването на Pepsi от Кейлъб Бредхъм през 1893.

Според Али Дибадж, анализатор на Bernstein, този ход има за цел да се справи с проблема, че газираните напитки вече не са смятани за достатъчно „готини“. Експертът твърди, че фокусът върху крафт напитките е опит за подражание на това, което се случи в бирената индустрия, където крафт бирите се превърнаха в основния двигател на растежа. Но Дибадж смята, че този потенциал на газираните напитки може да е по-ограничен, тъй като основният проблем при тях не е вкусът, а калориите.

Не съществува дефиниция, която определя една газирана напитка като „крафт“, но тенденцията показва, че става дума за продукти със съставки, смятани за по-здравословни.

Последни новини
Още от Новини